Президент Німеччини відмовився їхати до України. Причина - наруга над Тимошенко

Президент Німеччини Йоахім Гаук за погодженням з канцлером Ангелою Меркель скасував запланований на середину травня візит до України. Як передбачають західні ЗМІ, це пов'язано із ситуацією навколо українського екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

За даними джерел Reuters, посольство України в Берліні поінформовано про те, що Гаук не прийме запрошення на зустріч президентів країн Центральної Європи, яка відбудеться в Ялті.

А редакція газети SüddeutscheZeitung повідомила, що Гаук скасував поїздку за погодженням з Меркель на знак протесту проти умов утримання Тимошенко в ув'язненні.

В середу, 25 квітня, Меркель висловила заклопотаність у зв'язку з інформацією про стан здоров'я Тимошенко. Якщо повідомлення про застосування насильства до хворої Тимошенко правдиві, то "дії українських органів виконання покарання неприйнятні і абсолютно неадекватні", заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт. Він додав, що поки неясно, чи відправиться канцлер в Україну в червні на чемпіонат Європи з футболу.

24 квітня через свого захисника Тимошенко передала, що при перевезенні до лікарні її били троє співробітників колонії. Вони начебто викручували їй руки і ноги, а також вдарили в живіт. Державна пенітенціарна служба заперечує застосування сили до Тимошенко і погрожує її захисту судом. Тим часом на знак протесту Тимошенко оголосила голодування. При цьому керівництво колонії стверджує, що вона не голодує і холодильник в її камері "забитий".

Історія дістала несподіване продовження у вигляді появи в Інтернеті ролику з камери СІЗО, в якому хтось, схожий на Тимошенко, палко цілується з кимось, схожим на Власенка. Сам адвокат та партія "Батьківщини" вже назвали відео обурливою фальсифікацією.

Президент Німеччини Йоахім Гаук

скандал німеччина тимошенко репресії абзац

Знак гривні
Знак гривні