Мобільним операторам офіційно заборонили стягувати плату за з'єднання

В Україні офіційно скасували плату за з'єднання при розмовах по мобільному.
Про це йдеться у нещодавно затверджених Кабінетом міністрів нових правилах надання телекомнікаційних послуг.

Так, згідно з даними нормативами, абонент інтернету або мобільного зв'язку чи кабельного телебачення тепер платитиме лише за спожиті послуги. Тарифи, за яких абонет спілкується по мобільному 20 секунд, але має платити за хвилину - тепер поза законом, як і плата за з'єднання.

Окрім цього, нові правила суттєво обмежують можливості операторів змінювати тарифний план. Відтепер вони повинні чітко вказувати час, протягом якого тариф змінюватися не буде. А після цього строку оператори зобов'язані попереджати кожного абонента про зміну умов.

Зі свого боку мобільні оператори, які працюють на українському ринку, наголошують, що більшість норм вони вже виконують і зараз. Зокрема, це стосується посекундної тарифікації та відмови від плати за з'єднання.

Одним зі спірних моментів при узгодженні нових правил було прописування у договорі між інтернет-провайдером та споживачем гарантованої швидкості інтернету. Заступниця голови Інтернет асоціації України Тетяна Попова наголосила, що гарантувати сталу швидкість з'єднання - неможливо.

"Інтернет - це середовище з негарантованою передачею", - пояснила Попова й додала, що забезпечити обумовлену швидкість для мобільного Інтернету ще важче, адже не можна передбачити, скільки абонентів захочуть скористатися інтернетом в межах однієї мобільної станції.

Натомість у нових правилах Нацкомісія з регулювання зв'язку та інформатизації пішла інтернет-операторам назустріч і регламентувала мінімальну гарантовану швидкість доступу до всесвітньої мережі і лише ту, яка прописана у договорі оператора і абонента.

Джерело: Gazeta.ua

економіка мобільний зв'язок комунікації

Знак гривні
Знак гривні