Євросуд визнав розстріл поляків під Катинню військовим злочином

Масовий розстріл польських військовополонених під Катинню в 1940 році є військовим злочином. До такого висновку прийшов сьогодні Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

Крім того, суд визнав, що російська влада не надала родичам військовополонених достатньої інформації про долю загиблих. Але ЄСПЛ не зобов'язав російську владу відновити розслідування трагедії, як того вимагали рідні й близькі розстріляних військовополонених, що скаржаться на неефективність розслідування справи. Цим самим суд викликав невдоволення адвокатів польської сторони, по суті лише частково задовольнивши їхні вимоги.

В ЄСПЛ було подано дві скарги, які потім об'єднали в одне виробництво. Позивачі - родичі розстріляних польських офіцерів - скаржилися на те, що російська сторона не змогла надати їм інформацію про долю загиблих офіцерів. Проте суд не визнав цей факт достатнім для відновлення розслідування трагедії російською владою.

Розслідування справи про розстріл польських офіцерів було розпочато в 1990 році. У 2004-му воно було припинено, а справу закрито. У 2010 році Держдума прийняла заяву, в якій вказувалося, що розстріл був проведений "за прямою вказівкою Сталіна та інших радянських керівників".

Росія поки що не збирається оскаржувати рішення Євросуду.

суд польща катинь росія

Знак гривні
Знак гривні