Поки всі спали, 50 депутатів від більшості ухвалили новий Кримінально-процесуальний кодекс

У ніч з четверга на п’ятницю, 13 квітня, після трьох днів розгляду Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому проект Кримінально-процесуального кодексу. Рішення було ухвалене о 4:13 ранку 271 депутатом. При цьому фізично в залі перебувало близько 50 депутатів від більшості.

Прийняття КПК депутати схвалили оплесками, повідомляє «Українська правда».

Депутати також проголосували за те, щоб текст законопроекту розділили на Кодекс і Закон "Про внесення змін до законів у зв’язку з прийняттям КПК".

Робота з прийняття кодексу, який розглядали ще з вівторка, пішла жвавіше після того, як о 22:45 залу засідань покинули депутати від опозиції.

"Шановні колеги, для того, щоб ми були вдома в суботу-неділю, давайте попрацюємо сьогодні. Пропоную зняти піджаки. Тут це не забороняється", - сказав спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

Спікер ставив на голосування по чотири-п’ять статей (які були без поправок), при цьому просто перераховуючи їх, а депутати приймали їх одним голосуванням.
Більшість поправок (із близько 4000 поданих до проекту) депутати провалювали. Таким чином, депутати за п`ять годин розглянули майже 400 статей кодексу. Всього в ньому 614 статей.

Чи не єдиний опозиціонер, який залишився в залі, БЮТівець Андрій Шевченко взяв слово лише один раз, під час розгляду поправки №3659, яка стосувалася права журналістів на збереження джерел інформації. Шевченко закликав парламентарів прийняти поправку, але проголосували лише 5 депутатів.

Проект нового КПК було подано до Верховної Ради президентом Віктором Януковичем. Влада запевняє, що він покращить життя обвинувачених у злочинах, тому що надасть їм більше можливостей для свого захисту та неупередженого розгляду їхніх справ в суді.

Про потребу в новому КПК діюча влада заговорила після того, як світова спільнота звинуватила її в упередженості під час розгляду в суді справи екс-прем’єрки Юлії Тимошенко.

Рада реформа закон КПК

Знак гривні
Знак гривні