СБУ: Людина з оточення Януковича вкрала 620 млн грн. і збиралась дискредитувати спецслужбу

Служба безпеки України заявляє, що бізнесмен Павло Борулько, який в часи прем'єрства Віктора Януковича був його помічником, причетний до розкраджання 620 млн грн. з Фонду гарантування вкладів та розробив план з дискредитації СБУ.

Про схему, за якою було вкрадено гроші, що виділялися на рекапіталізації вкладів, СБУ розповіла ще в листопаді минулого року. Як установило слідство, ці кошти були розкрадені групою осіб на чолі із власником банків "Національний стандарт", "Європейський" і "Владимирський" Павлом Борульком.

Гроші розкрадалися так: за день до відкликання банківських ліцензій у банках були відкриті 1339 рахунки, на які документально були зараховані неіснуючі кошти. Після відкликання ліцензії, група осіб на чолі з Борулько вимагали з Фонду гарантування вкладів компенсувати "прогорілі" кошти вкладників. Минулого року СБУ повідомляло про суму 444 млн, тепер же сума зросла до 620 млн.

Крім того, за інформацією видання Комерсант-Україна, СБУ порушила в березні цього року справу проти Борулька, який за попередньою змовою з одним з народних депутатів організував розкрадання в 2009 році коштів Нацбанку на загальну суму в 315 млн грн.

Сьогодні, 10 квітня, СБУ поширила повідомлення, що один зі свідків у справі бізнесмена Павла Борулька був знайдений мертвим, а сам бізнесмен збирався звинуватити співробітників цієї установи у здирництві.

В повідомленні зазначається, що у лютому цього року свідок із близького оточення Борулька надав слідству щодо нього та одного з нардепів викривальні покази, а також повідомив про постійні погрози, які надходили на адресу свідка з боку обвинуваченого.

"Ввечері, після допиту, свідка знайшли мертвим у його власному офісі. Слідством перевіряється версія про умисне вбивство, - сказано в повідомленні. - Щодо іншого свідка у справі, який надав слідству важливі покази, було вчинено замах на вбивство шляхом застосування автоматичної зброї".

СБУ також повідомляє, що під час затримання одного із співучасників злочину - громадянина Т. - у нього було вилучено план протидії слідству, залякування та підкупу свідків та компрометації, будь-якою ціною, слідчих та керівництва СБУ.
"У відповідності до цього "плану" обвинувачений Борулько повинен надіслати до Генпрокуратури заяву про нібито вимагання у нього грошей працівниками СБУ", - сказано в повідомленні.

Це, на думку зловмисників, повинно сприяти передачі кримінальної справи від СБУ до іншого органу досудового слідства, що, як вони сподіваються, створить додаткові можливості перешкоджати слідству.

"На електронних носіях, вилучених у затриманого, містилися кілька варіантів такої "заяви", яка неодноразово редагувалася і в результаті збільшилась від півтори до шести сторінок, - додає прес-служба. - Встановлено, що напередодні затримання Т. вишукував у різних містах України свідків у справі та тиснув на них з метою зміни або відмови від показів".

На даний момент Борулько перебуває в Білорусії, де він арештований співробітниками КДБ і українська сторона передала документи на його екстрадицію.
Борулько - чоловік племінниці дружини колишнього Генпрокурора Олександра Медведька.

У той час, коли Борулько був заступником глави правління Ощадбанку, керівником казначейства цього банку був нинішній міністр фінансів Юрій Колобов.
Борулько також працював помічником прем'єра Януковича.

Павло Борулько

борулько банки янукович сбу

Знак гривні
Знак гривні