РПЦ оголосила полювання на відьом аргесивного лібералізму

Починаючи з Вербної неділі, 8 квітня, в усіх церквах, що належать Російській православній церкві, в обов'язковому порядку зачитується циркуляр РЦП, звернення Вищої церковної ради, в якому ворогами церкви оголошено якісь "антицерковні сили" та прибічників "агресивного лібералізму".

Суть циркуляра виражено наступними тезами. РПЦ "демонструє активну позицію з багатьох злободенних питань і приймає участь у вирішенні актуальних соціальних проблем", піклуючись про майбутнє народу. Але антицерковні сили не хочуть і бояться "відродження національної самосвідомості і масової народної ініціативи". "Такі люди малочисельні, але декотрі з них володіють впливом і готові використовувати свої фінансові, інформаційні та адміністративні ресурси для дискредитації ієрархів і кліриків, для породження розколу і відторження людей від храмів". "До цих сил приєднуються ті, хто просуває брехливі цінності агресивного лібералізму" = вседозволеність і блуд, свободу висловлювання своїх бажань, визнання одностатевих союзів. "Особливо помітними атаки стали в передвиборчий і післявиборчий період (4.03 росіяни вибирали чергового президента - ред.), що свідчить про їхнє політичне підгрунтя, в тому числі антиросійське".

Далі у зверненні перераховується "черга атак вандалізму і осквернення храмів", яка почалася з так званого панк-молебну жіночої групи Pussy Riot в московському храмі Хреста Спасителя 21 лютого. У пісні, яку виконали дівчата, звучали такі слова як "С**нь Господня" і "Богородице, прожени Путіна".

На 22 квітня, "в день спомину вірування апостола Фоми", Вища церковна рада закликає "усіх ієрархів, пастирів і мирян" провести при кожному кафедральному соборі РПЦ "молебин на захист віри, осквернених святинь, Церкви та її доброго імені".

Більшість священників РПЦ дійсно вважає, що останнім часом в Росії відбуваються гоніння на церкву з боку бізнесменів та політиків, яку противляться відродженню моральних цінностей в країні. Однак головний редактор радіо "Софія", протоєрей Іоан Свиридов вважає циркуляр РПЦ - "натяком не тільки на так званих ворогів віри, а й на ліберальні рухи як такі". Коментуючи документ, в якому йдеться про те, що ворогів церкви лякає відродження національної самосвідомості, протоєрей сказав: "Що це таке - не зовсім зрозуміло. Національну самосвідомість можна розглядати в тому числі і як звернення до псевдопатріотичних і націоналістичних ідей, які побутують в певній частині членів РПЦ".

Священник Глєб Якунін, котрий вийшов з РПЦ, висловив газеті "Московський комсомолець" таку версії появи циркуляра: "Папір говорить про те, що патріарх знаходиться в дуже важкій ситуації і на межі паніки. Уже оголошено, що Путін не піде на Пасху до Кирила в Храм Спасителя. Він їде до Єфима (настоятель афонського монастиря - ред.), котрий знаходиться в монастирі під домашнім арештом, - подякувати за Пояс Богородиці. Патріарх ображений на те, що після вибрику дівчат в храмі Хреста Спасителя, який був скерований проти Путіна і особисто проти нього, єпископат промовчав".

"У Кирила дуже складний момент в житті: він поставив в дурацьке положення і Путіна, і єпископів, - продовжує священник. - Щоб виправити ситуацію, залишається тільки одне: продовжити доводити усім, що проти РПЦ дійсно існує якась змова. Ловити відьом".

Член наукової ради Московського центра Карнегі Алєксєй Малашенко дотримується такої ж думки. В коментарі "Независимой газете" він запевнив, що РПЦ останнім часом зробила кілька неправильних кроків і тепер "намагається перевести стрілки на опозицію". "Агресивний лібералізм з точки зору Церкви - це антипутінці, антидержавники і прозахідно налаштовані люди з нехорошими ліберальними цінностями", - стверджує експерт.

За матеріалами NEWSru.com

релігія рпц Церква

Знак гривні
Знак гривні