Уряд планує підвищити низку податків для забезпечення соціальних ініціатив президента

Для забезпечення соціальних ініціатив президента Віктора Януковича, як то виплата компенсацій за втрачені заощадження в Ощадбанку, зменшення іпотечної ставки за молодіжними кредитами тощо, Міністерство фінансів готується підвищити низку податків. А це призведе до здороження імпортних товарів, підвищення комунальних тарифів тощо.

Зараз в міністерстві готуються аж три законопроекти щодо збільшення податкових надходжень. Їх мета – зібрати 7,4 млрд. грн. додаткових коштів для реалізації президентських соціальних ініціатив, пише газета «Коммерсант-Украина».

Ріст надходжень очікується за рахунок збільшення акцизів на алкоголь на 10-11,2%.
Планується також збільшити на 380% ставку рентної плати за видобуток природного газу – до 949,93 грн за 1 тис. кубометрів, а газу, що залягає на глибині більше 5 км,- до 475,4 грн за 1 тис. кубометрів.

Серед іншого планується переглянути формулу розрахунку плати за користування надрами, прив’язавши ставку податку до вартості добутих корисних копалин. Тобто при подорожчанні сировини зростуть й платежі в держбюджет.

Окрім того, очікується й підвищення податку на електричну й теплову енергію з 3% до 4%. Це дозволить одержати додатково 600-650 млн грн., які будуть закладені у ціну електроенергії.

Третій законопроект Мінфіну стосується перегляду ставок мит на імпортні товари. За його оцінками, податкове навантаження на імпорт зросте на 25,7%. Із проекту поправок у Митний тариф виходить, що більшість товарних позицій, на які підвищуються ставки мит, є сировиною для українських підприємств. Це спровокує зростання цін на кінцеву продукцію, у тому числі й для населення.

«Зараз ці документи перебувають на узгодженні в зацікавлених міністерствах, і до кінця цього тижня уряд має визначитися з остаточними розмірами податкових платежів», – повідомив співрозмовник газети в уряді.

економіка вибори податки

Знак гривні
Знак гривні