Росія: кінець модернізації. Західні ЗМІ обговорюють проблеми Сколково та шпіономанію Кремля

Огляд британської преси свідчить про критичні настрої щодо путінських прагнень створювати інновації

Financial Times пише про те, як після третьої кримінальної справи, пов'язаної з фондом "Сколково", міжнародні партнери почали всерйоз турбуватися про майбутнє урядового проекту, який повинен був стати російським аналогом Кремнієвої долини в США.

Лише місяць тому Тоні Блер та Колін Пауелл обговорювали у Москві з представниками Кремля, як залучити більше інвестицій в Росію. У цей же день приймали гостей співробітники ключового державного проекту з розвитку нових технологій, йдеться в статті.

18 квітня в офісі фонду "Сколково" неподалік від Будинку уряду у Москві був проведений обшук, конфісковані мобільні телефони та велику кількість документів.

На думку Financial Times, протягом останніх місяців проект опинився в центрі політичного скандалу, і серйозні західні компанії, які виявили інтерес до фонду, починають сумніватися в його перспективності.
Серед тих, хто обпік пір'я, виявився і "сірий кардинал" Владислав Сурков, який пішов на початку цього місяця з посади віце-прем'єра після публічної критики на адресу Слідчого комітету РФ, а також президент фонду "Сколково" Віктор Вексельберг, кажуть автори публікації.

Вони наводять думку людини, близької до "Сколково", який побажав залишитися невідомим: "Коли Володимир Маркін (прес-секретар СК) з'явився на екранах телевізорів, стало ясно, що мова йде не про аудит. Це була чиста політика".

На думку цього джерела, політична підоснова слідства стала ще більш очевидною після того, як в число обвинувачених у розтраті потрапив один з консультантів фонду "Сколково", депутат Держдуми від "Справедливої ​​Росії" Ілля Пономарьов, про позбавлення парламентської недоторканності яке збирається клопотати СК.

Як додає інше інформоване джерело, близько дюжини таких компаній як Microsoft, Nokia, Siemens та Intel, що пообіцяли свого часу мільйони доларів на будівництво і розвиток технопарку під Москвою, висловлюють явне занепокоєння поворотом подій навколо "Сколково".

Наводить газета і думку Мартіни Бозаджіевої, представника компанії Frontier Strategy Group, що консультує ряд західних партнерів фонду "Сколково": "Обпала фонду символізує собою кінець модернізації як економічної стратегії російського уряду".

Ще одна цитата, що приводиться в Financial Times, належить відомому блогеру і підприємцю Антону Носику: "Проблема" Сколково "була вже в самому зародку. Якщо ви хочете, щоб економіка була осудною, ви не створюєте для неї індіанську резервацію, оточену колючим дротом. Ви створюєте осудну економіку скрізь".

Ще одна висилка з Москви
Financial Times пише також про висилку з Росії на початку цього місяця американського юриста і колишнього співробітника міністерства юстиції США Томаса Файєрстоуна. Сталося це нібито унаслідок його відмови співпрацювати з російськими спецслужбами.

Томас Файерстоун був відправлений до посольства США в Москві американським Мін'юстом, проте минулого року залишив цей пост і перейшов працювати у приватну юридичну фірму Baker & McKenzie.

5 травня, за словами його знайомого, який побажав залишитися невідомим, Файерстоун повертався до Москви з-за кордону, коли його затримали в Шереметьєво. Після 15-годинного допиту він був оголошений персоною нон грата.

Це ж джерело стверджує, що в березні Файєрстоуна намагалася завербувати ФСБ, і що висилка безпосередньо пов'язана з його відмовою співпрацювати зі спецслужбами Росії.

Російська влада відмовилася прокоментувати ці твердження, кажучи, що не мають інформації на цей рахунок, повідомляє Financial Times.
Невідомо, чи пов'язана висилка Файєрстоуна зі справою Райана Фогля, американського дипломата, якому довелося покинути Москву після звинувачення в невдалій спробі завербувати високопоставленого співробітника російської контррозвідки.

Baker & McKenzie підтверджує, що Томас Файерстоун був видворений з Росії. "Ні наш колега, ні ми самі не були поінформовані про причини того, що сталося. Про це знає тільки російський уряд, і нам би не хотілося спекулювати на цю тему", - заявляють представники фірми.

Згідно New York Times, адміністрація США зверталася до російського уряду з приводу висилки Файєрстоуна. Під час роботи в посольстві США йому доводилося займатися справою Сергія Магнітського, включаючи спроби домогтися його звільнення, йдеться в матеріалі Financial Times.

Браудер побоюється екстрадиції до Росії
Times, як і ряд інших британських видань, повідомляє про побоювання британського бізнесмена Вільяма Браудера, якому, за його словами, загрожує перспектива екстрадиції до Росії.

Пов'язано це з тим, що Москва звернулася в Інтерпол з проханням допомогти в його виявленні і арешт, йдеться в статті Times.

Йдеться про так зване "сповіщенні з синім кутом" (Blue notice), в якому просять допомогти у розшуку обвинуваченого / засудженого з метою встановлення його місцезнаходження.

Times повідомляє, що це сповіщення буде розглянуто відповідним комітетом Інтерполу цього тижня.

"Цей міжнародний запит означає, що під час будь-якої поїздки за кордон я буду піддаватися ризику. Мене можуть заарештувати і відправити до Росії, де мені загрожують катування і смерть у в'язниці, як це трапилося з Сергієм Магнітським. Запит Росії в Інтерпол явно націлений на те , щоб підірвати мою боротьбу за справедливість ", - заявляє Браудер.

Звернення Москви на міжнародну структуру збіглося за часом з оголошенням відомого в Росії аналітичного Левада-центру про те, що російська прокуратура змушує організацію припинити свою діяльність, зазначає Times.

За словами керівника британської неурядової організації Fair Trials International Яго Рассела, оповіщення Інтепола можуть бути "дуже цінним інструментів у боротьбі зі злочинністю, проте Інтерпол може бути також використаний деякими країнами як засіб переслідування відомих політичних біженців".

росія інозмі

Знак гривні
Знак гривні