Криза на Кіпрі відображає відмінності політичних культур ЄС і Росії

Рішення Єврогрупи обкласти разовим податком банківські депозити на Кіпрі викликало шок у населення і в Росії.

Податок - 6,75% на вклади до 100 тисяч євро і 9,9% - на вклади більше цієї суми - був однією з обов'язкових умов надання Кіпру екстреного пакету допомоги від Європейського Союзу і МВФ у розмірі 10 млрд євро. Кіпрський парламент не підтримав законопроект, що передбачає введення податку на банківські депозити. Ухвалення закону було однією з умов отримання екстреної фінансової допомоги від ЄС і МВФ.

Як пишуть російські "Ведомости", кіпрська криза відображає відмінності політичних культур в Європі і Росії. Російська політична культура породжує такий інвестиційний клімат, при якому капітали вигідніше тримати або прокачувати через офшори, з яких Кіпр найближчий і найрідніший.

Наприклад, німецьких вкладів на Кіпрі теж багато. Але в Німеччині це сприймається як ухилення від податків і має на відміну від Росії негативну конотацію. Німецький виборець в середньому проти того, щоб на Кіпрі ухилялися від податків хто завгодно - якщо доводиться цей Кіпр рятувати під час кризи. Російський виборець у цій історії, як і в багатьох інших, взагалі не бере участь, підсумовує видання.

Колумніст Reuters Breakingviews Пьєр Бріансон вважає : Кіпр щось означає для Росії лише тому, що входить в зону євро. Покинь він її, і Москва покине його.

криза росія

Знак гривні
Знак гривні