Брехню політиків можна буде перевірити в реальному часі

The Washington Post створила програму автоматизованої перевірки фактів під час виступу політиків та експертів на телебаченні.

Truth Teller в режимі реального часу відображає слова "TRUE" або "FALSE" (правда або брехня), коли політичні діячі говорять про якісь речі. Враховуючи той факт, що майже одна п'ята частина зареєстрованих виборців досі вірять, що Обама є мусульманином, інструмент для приборкання поширених міфів може посилити демократію свідомих громадян.

Приклад, як працює Truth Teller:

Проект фінансує The Knight Foundation. Truth Teller автоматично перевіряє озвучені твердження із базою даних відомих фактів. Наприклад, коли спікер палати представників Джон Бонер стверджує, що підвищення податків на 2% вб'є 700 тис. місць, програма показує поруч з ним червону позначку FALSE.

Наразі програма працює у бета-версії: Truth Teller верифікує деякі факти лише на певний перелік тем. Наприклад, Конгрес досі не прийняв бюджет і тому фінансові дискусії схильні до широкого поширення брехні та перекручувань, Truth Teller на експериментальній основі моніторить заяви з питань податкової політики.

The Washington Post сподівається, що їхній винахід зробить громадян більш мудрішими. Вони, паралельно готуючи барбекю на задньому дворі, через свої смартфони зможуть перевіряти заяви політиків.

Перевірка фактажу у реальному часі довела, що може кардинально вплинути на хід передвиборчої кампанії. Під час останніх дебатів в 2012 році після того як Мітт Ромні заявив, що президент Барак Обама не вважає напад на американське посольство в Бенгазі, Лівія як «терористичний акт» і його одразу виправив модератор Кенді Кроулі. Відразу ж, Мітт Ромні втратив імпульс у дебатах, а суспільна думка кардинально змінила хід (на перших дебатах впевнено переміг кандидат-республіканець).

Автори проекту вважають, що це — гігантський соціальний експеримент щодо перевірки гіпотези про те, що політка заснована на брехні і поганої поінформованості

політика

Знак гривні
Знак гривні