Епідемія грипу залежить від вологості

Грип поширюється по різному у країнах з різним кліматом. У регіонах, де він помірний, пік захворюваності припадає на зимовий час, а в деяких тропічних регіонах, епідемії збігаються з сезоном дощів.

Вчені зі Школи охорони здоров'я Колумбійського університету (Mailman School of Public Health, Columbia University), Регіонального коледжу ветеринарної медицини Вірджинії-Меріленда (Virginia-Maryland Regional College of Veterinary Medicine), Департаменту цивільних та екологічних розробок (Department of Civil and Environmental Engineering) визначили вологість як один із чинників, що впливає на сезонний грип.

Попередні дослідження пов'язували високу захворюваність в регіонах з помірним кліматом з тим, що взимку значно зменшується вологість. Цей зв'язок підтверджується лабораторними дослідженнями: вірус грипу А (IAV) виживає краще при низькій відносній вологості (RH).

Дослідники спробували дати відповідь на низку невирішених питань: наприклад, зв'язок між високою захворюваністю і низькою вологістю повітря не міг пояснити підвищену активність грипу в деяких тропічних районах протягом дощового сезону, коли вологість максимальна.

(

З результатів останнього дослідження, коли вивчалися виживання вірусу в краплях різних розчинів, стало зрозуміло що існує три режими вологості, відмінні за своїм впливом на вірус:

1. Фізіологічні умови - (~100% відносної вологості, як під час дощів в тропіках або у рідинах в тілі) з дуже високим рівнем виживання вірусу ,

2. концентровані умови (50% - 100% вологості), коли виживання вірусу залежить від вмісту крапель розчину, в якому він знаходиться - його значно менше, коли вода солона, однак виживанню вірусу допомагає наявність білків, наприклад в слизові, і нарешті

3. третій режим - низка вологість, менше 50%, яка буває в морозні дні взимку - в таких умовах вірус зберігається дуже добре.

Як видно на графіку нижче, у дослідженні вдалося встановити, що оптимальним для боротьби з вірусом грипу є такий режим, коли відносна вологість знаходиться у межах від 60 до 80 відсотків.

наука грип медицина

Знак гривні
Знак гривні