Скоро ти теж станеш флешкою, синку

ДНК є будівельним блоком життя, яка в майбутньому зможе стати стандартним сховищем для енциклопедій, музики та інших цифрових даних.

23 січня вчені оголосили, що успішно перетворили 739 кілобайт даних жорсткого диска в генетичний код, а потім витягли вміст зі 100% точністю, повідомляє американський науково-популярний журнал Discover.

Дослідники експериментували з комп'ютерними файлами важливих подій: аудіозапис відомого виступу Мартіна Лютера Кінга в 1963 році "У мене є мрія", все 154 сонета Шекспіра, і науково-дослідні роботи Джеймса Уотсона і Френсіса Кріка, які зробили внесок у розшифровку структури ДНК (за що в 1962 році одержали Нобелівську премію з "фізіології/медицині).

На жорсткому диску ці файли зберігаються у вигляді серії нулів і одиниць. Дослідники розробили систему для перекладу двійкового коду в чотири символи: A, C, G і T. Вони використовували цей генетичний код, щоб синтезувати фактичні нитки ДНК з вбудованим вмістом у своїй структурі. В результаті оригінальний контент було відтворено без єдиної помилки.

Один грам ДНК, на думку дослідників, може містити в собі інформацію розміром більше мільйона CD. Також ДНК характеризуються кращою якістю зберігання інформації, ніж існуючі обробки даних.

Це не перший раз, коли ДНК була використана для зберігання даних. Але саме остання ітерація (організація обробки даних) є найбільш ефективною - з більшою точністю і розширенням можливостей, ніж у попередників.

Метод буде особливо корисний для архівів, розрахованих на довгий термін зберігання без частого доступу. ДНК буде хорошою альтернативою надзвичайного резервного копіювання, але не стане практичною заміною звичайного флеш-диска.

наука

Знак гривні
Знак гривні