Україна в зоні політичного ризику: краще не інвестувати

Дослідницька група Maplecroft створила для приватних компаній карту політичних ризиків, що включає в себе 50 показників. Україна разом з Білоруссю та Росією складають найбільш нестабільну трійку Європи.

На початку року Maplecroft розробив Атлас політичних ризиків 2013 (Political Risk Atlas), який відображає ключові політичні питання і тенденції, що впливають на бізнес-середовище 197 країн світу.

В атласі відображені динамічні короткострокові ризики — верховенство права, політичне насильство, тероризм, макроекономічне середовище, експропріації, ресурсний націоналізм і стабільність режимів. Крім цього аналітики врахували для бізнесменів структурні довгострокові ризики — диверсифікація економіки, безпека ресурсів, готовність інфраструктури і права людини. Зміна структури ризику права на землю вважається в аналітиків Maplecroft випереджувальним індикатором.

Згідно із висновками Maplecroft, наслідки насильства і нестабільності в Сирії та Лівії відчуваються далеко за межами цих країн. Розповсюдження зброї з території колишнього режиму Каддафі підгодовує нестабільність в Малі, побічний сирійський ефект сприяє зростанню ліній розлому в Лівані, водночас безпека Туреччини погіршується. Дослідники визначили ризик тероризму — головнішою загрозою економічному зростанню.

Загалом країни світу поділили на чотири групи ризику — екстремального, високого, середнього, низького.

Серед європейських країн позначкою “високий політичний ризик” відзначені Росія, Україна, Білорусь. Проте між ними прірва: російська держава посідає 17-у сходинку серед рейтингу ризикованих країн, українці — 68-мі, білоруси — 64-ті.

світ рейтинг україна

Знак гривні
Знак гривні