Краще в Україні не народжуватись. Інфографіка

Наприкінці 2012 року Economist Intelligence Unit підрахували Індекс якості життя — визначили країни, де краще народитися. Україна опинилась поряд з Бангладешем, Кенією і Нігерією.

Economist Intelligence Unit (EIU) — аналітичний підрозділ журналу The Economist — спробував виміряти, яка країна у найближчі роки забезпечить кращі можливості для здорового, безпечного і благополучного життя.

Цього разу першу десятку країн найкращих для дітей, що народяться у 2013 році, склали Швейцарія, Австралія, Норвегія, Швеція, Данія, Сінгапур, Нова Зеландія, Нідерланди, Канада і Гонконг.

Україна має 78-е місце (з 80-ти індексованих країн). Її обігнали Бангладеш, Ангола, Пакістан, Казахстан, Сірія, Індонезія, Росія, Азербайджан.

Індекс якості життя (quality-of-life index) включає суб'єктивне задоволення життям (наскільки щасливі люди) та 11 статистичних показників: економічне становище (ВВП на душу населення); очікувана тривалість життя при народженні; якість сімейного життя, яке ґрунтується, в першу чергу, на кількості розлучень, наявності політичних свобод; клімат (зміна температури і кількість опадів); рейтинг особистої фізичної безпеки (базується на кількості вбивств, статистики злочинів і загрози тероризму), якості життя суспільства (участь в житті громадських організацій); управління державою (рейтинг корупції); гендерна рівність (вимірюється часткою місць, яку займають жінки у парламенті).

Аналітики відмічають: спостерігається незначне зростання середнього балу задоволення життям в розвинутих країнах, хоча середній дохід збільшився суттєво. Це пояснюється руйнуванням традиційних інститутів, що проявляється у зниженні релігійності і ролі профспілок; поширення соціальних паталогій (злочинність, наркоманія і алкоголізм); падіння участі у політичному житті і довіри до державної влади; також ерозією інституту сім'ї і шлюбу.

Попередній рейтинг складався у 2005 році (проіндексовано 111 країн). Тоді Україна мала 98-е місце, хоча середній бал був вищий — 5,032 проти 4,98.

рейтинг україна

Знак гривні
Знак гривні