Громадська палата Криму виступила проти вивчення української та кримськотатарської мови в школах

Громадська палата Криму виступила проти обов’язкового вивчення української та кримськотатарської мови як державних мов Криму в освітніх установах. Про це повідомляє Портал мовної політики із посиланням на "Сайт города Ялты".

Голова комісії з питань освіти і науки, у справах молоді та спорту Громадської палати Криму Олександр Рудяков розповів, що розглядаючи законопроект про функціонування державних мов в Криму, комісія зробила висновок, в якому рекомендувала не примушувати учнів вивчати мови.

«Сьогодні ми стурбовані, що цілий ряд наших земляків наполягають на тому, щоб в школах Криму, крім державної мови російської, вивчалися ще кримськотатарська і українська мови. Ми намагаємося з цим боротися, оскільки вважаємо, що ми довго жили в умовах мовного примусу, коли школярі вчили українську мову. Тут головне мотивація: якщо людина хоче вивчити мову, він вивчить сам, але коли всі вчили українську, не бажаючи її вчити, то це набуває інших відтінків», – пояснив Рудяков.

На його думку, сьогодні в Криму соціальна база української мови відсутня. Разом з цим, в Росії законодавчо оформлено вивчення рідної мови, що дає можливість введення додаткових годин вивчення рідної мови.

«Тут важливо, щоб у законі про мови було присутнє доповнення -«вивчення рідної мови (в тому числі і російської)». Оскільки російська мова може бути рідною і претендувати на додаткові години вивчення. До цього потрібно врахувати, що зараз у Криму різниця в навчальних планах з російської мови, які були в Україні, і є зараз в РФ, становить 460 годин. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб навчити зараз наших русистів компенсувати цю різницю. Для цього також потрібні додаткові години», – підсумував Рудяков.

Нагадаємо, Громадська палата Криму була створена після анексії Криму Росією. Одне із її основних завдань – формування громадської думки і доведення її до відома органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

мова крим

Знак гривні
Знак гривні