Відкриті дані для розвитку міст: конкурс на участь у третьому циклі програми

Програма розвитку політики відкритих даних органів місцевого самоврядування

ГО “Агенція журналістики даних” за сприяння Фонду Євразія та Державного агентства з питань електронного урядування України в рамках проекту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” (TAPAS) оголошує конкурс для органів місцевого самоврядування на участь у третьому циклі програми “Відкриті дані для розвитку міст”. Цикл розрахований на 5 учасників і буде тривати з липня 2019 року до березня 2020 року.

Про програму

Вже третій рік поспіль програма “Відкриті дані для розвитку міст” змінює українські міста завдяки впровадженню політики відкритих даних. П’ять обласних центрів стали учасниками програми, ще чотири міста долучились як партнери. За цей час їм вдалося оприлюднити понад півтори тисячі наборів даних, реалізувати 12 проектів на основі відкритих даних, провести 2 міські хакатони. Органи місцевого самоврядування ухвалили нормативну базу, здійснили аудити даних, підвищили кваліфікацію відповідальних осіб, встановили партнерства з громадськістю, медіа, бізнесом, приєдналися до Міжнародної хартії відкритих даних. На кінець 2019 року заплановане впровадження місцевих порталів відкритих даних.

Критерії відбору учасників

Участь у проекті є безкоштовною та відбувається на конкурсній основі. Учасники конкурсу мають відповідати наступним критеріям.

- Учасниками програми можуть бути органи місцевого самоврядування населених пунктів з населенням понад 100 тис. мешканців.

- Учасники програми мають володіти організаційним, кадровим, фінансовим, матеріально-технічним потенціалом, необхідним для впровадження політики відкритих даних.

- Орган місцевого самоврядування повинен володіти мотивацією та спроможністю до оприлюднення й поліпшення якості наборів відкритих даних у таких сферах, як архітектура та містобудування, публічні фінанси, інфраструктура, комунальна власність, освіта, охорона здоров'я та інші.

Напрямки роботи в рамках проекту

Співпраця з містами-учасниками здійснюється на основі тристороннього меморандуму, укладеного між Державним агентством з питань електронного урядування України, Фондом Євразія та органом місцевого самоврядування. Робота в рамках проекту відбуватиметься за наступними напрямками:

Нормативно-правова база

- вдосконалення нормативної бази політики відкритих даних, створення дорожньої карти розвитку відкритих даних;

- аудит відкритих даних, створення реєстру наборів відкритих даних;

- консультування ОМС щодо створення структурного підрозділу або посади в галузі управління даними;
- консультування ОМС щодо подачі документів на приєднання до Міжнародної Хартії Відкритих Даних у випадку успішної реалізації політики відкритих даних.

Технічна інфраструктура

- впровадження порталу відкритих даних;

- розробка та впровадження інтерактивної візуалізації для відкритих даних;

- консультування ОМС щодо впровадження стандартів відкритих даних;

- консультування ОМС щодо впровадження сервісів на основі відкритих даних;

- консультування ОМС щодо модернізації інформаційних систем для експорту даних у відкритих машиночитаних форматах, створення відкритих API (інтерфейсів прикладного програмування);

Людські ресурси

- підвищення кваліфікації службовців з оприлюднення та використання даних;

- консультування відповідальних осіб з оприлюднення наборів, передбачених Постановою КМУ №835 (зі змінами);

Комунікація

- консультування ОМС щодо комунікації з бізнесом, громадськістю, медіа, встановлення партнерств, формування спільноти;

- консультування ОМС щодо просування відкритих даних та формування іміджу органу місцевого самоврядування (презентації, конкурси, хакатони).

Подача заявок

Для подачі заявки на участь у конкурсі необхідно заповнити аплікаційну форму за цим посиланням. Прийом заявок проводиться до 18:00 19 липня 2018 року.

Подавати заявки на конкурс можуть керівники органів місцевого самоврядування й уповноважені особи, наприклад, заступники, керівники профільних структурних підрозділів, радники тощо. Разом із заявкою має бути надісланий лист підтримки від органу місцевого самоврядування на адресу texty.team@gmail.com з темою "Відкриті дані для розвитку міст (3 цикл): лист підтримки".

Етапи відбору та оголошення результатів

Відбір учасників відбуватиметься у два етапи:

Оцінка заявок учасників щодо відповідності критеріям відбору;

Співбесіда з відповідальними особами, що представляють органи місцевого самоврядування.

Відбір учасників проводитимуть представники(-ці) Державного агентства з питань електронного урядування України, Фонду Євразія та ГО “Агенція журналістики даних”. Результати відбору будуть оголошені не пізніше 28 липня 2019 року. Відбірковий комітет залишає за собою право не пояснювати причин відмови заявникам, що не пройшли відбір.

Контакти

У разі виникнення запитань, звертайтеся за наступними контактами:

Катерина Оніліогву, керівниця напрямку Відкриті дані проекту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах", konyiliogwu@eurasia.org

Галина Пастух, заступниця директора ГО “Агенція журналістики даних”, galina.pastukh@gmail.com

Про програму

Програму проводить ГО “Агенція журналістики даних” за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування України в рамках проекту USAID/UK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” (TAPAS).

Дізнатися більше про проект TAPAS можна на офіційному веб-сайті.

Знак гривні
Знак гривні