Першими, хто використовував психоактивну дію конопель, були китайці 2500 років тому

Група німецьких та китайських дослідників виявила в старовинних похованнях залишки рослин з потужними психоактивними властивостями. Як виявилося, це коноплі з високим вмістом ТГК. Їх вжиток дві з половиною тисячі років тому почав поширюватися від гірських районів східної Центральної Азії до інших регіонів світу, пише Джованні Гальярді в італійській la Repubblica.

Історики та археологи роками намагалися зрозуміти, коли і як почали використовувати коноплі - не тільки для їжі та виробництва тканин і мотузок, але й як психоактивну субстанцію. Група німецьких та китайських дослідників під керівництвом Ніколе Бойвіна з Інституту Макса Планка встановила період початку вживання канабісу.

Вчені раніше вже знаходили свідчення про використання конопель у давніх китайських гробницях, датованих шістьма тисячами років: декор деяких теракотових ваз був зроблений шляхом притискання конопель до свіжої глини. Також мешканці античного Китаю вміли ткати й скручувати коноплі, щоб виготовляти з них одяг та взуття. Коноплі були поширеною сільськогосподарською культурою поруч з пшеницею, просом, бобами та рисом. З них також почали виготовляти чи не перший папір, що зрештою вплинуло на весь людський прогрес. Втім, щодо початку психоактивного використання конопель досі ясності не було.

Переломним моментом стало дослідження восьми могил зороастрійського цвинтаря Джірдзанкаль на сході Китаю. Вчені знайшли на жаровнях, які були в цих похованнях, сліди органічної речовини. Досліджуючи жаровні, науковці хотіли зрозуміти, чи мали вони якусь ритуальну функцію. Тож вони добули органічний матеріал з обпалених уламків деревини та каменів, і дослідили його за допомогою масс-спектрометрії. На їхній подив, виявилося, що матеріал походить із суміші конопель з великим вмістом тетрагідроканабінолу, який є найпотужнішим психоактивним складником конопель. Дослідники припускають, що сумішшю кадили під час церемоній поховання, можливо, для спілкування з мерцем або з божествами.

На думку науковців, це свідчить про те, що тогочасні люди знали про психоактивні властивості рослини, могли обробляти різні її види та добирати серед них ті, які мають найвищий вміст ТГК.

“Ці результати підтверджують гіпотезу, що вперше психоактивну дію канабісу почали використовувати в гірських районах східної Центральної Азії, а згодом звідти таке використання поширилось в інші регіони світу”, - коментує Бойвін.

Регіон Паміру, де були здійснені знахідки і який зараз здається таким віддаленим, тоді простягався уздовж першого Шовкового шляху. Найважливішим осередком обміну була Центральна Азія, від якої, немов спиці велосипедного колеса, розбігалися маршрути Шовкового шляху.

Скорочений переклад - Тексти

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

наука Китай аграрії

Знак гривні
Знак гривні