Відкриті дані про якість води в Україні - відтепер доступні для всіх громадян

Державне агентство водних ресурсів України оприлюднило дані моніторингу поверхневих вод у форматі відкритих даних. Публічна інформація у машиночитному форматі з’явилася на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua. Дані оприлюднені за 14 основними показниками з 445 пунктів збору води на річках усіх основних річкових басейнів України за останні п’ять років. Над цим завданням працювали фахівці Державного агентства з питань електронного урядування та проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS.

Дані моніторингу екології традиційно викликають високий суспільний інтерес, адже майже 80% населення України забезпечується питною водою з поверхневих джерел, серед них майже 75% – із Дніпра. Саме тому громадянам важливо розуміти, якою є якість поверхневих вод поблизу їхнього дому, роботи чи місць відпочинку. Ці дані також дадуть змогу громадським активістам краще розуміти вплив промислових відходів на довкілля та контролювати дотримання законодавства в екологічній сфері.

Дані про якість води – одні з найбільш цінних, але водночас – і одні з найбільш закритих у світі. Згідно з останнім випуском Global Open Data Index, тільки 15 країн у світі публікують ці дані у відкритому та машиночитному форматі. Фінляндія робить це найбільш якісно – регулярно та в повному обсязі. Відтепер дані саме такої якості будуть доступними й в Україні.

«У 2017 році Державне агентство водних ресурсів запровадило систему моніторингу водних ресурсів країни. І вже сьогодні це дало нам змогу опублікувати дані щодо якості поверхневих вод у форматі відкритих даних. Можливості сучасної системи моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів дозволять підвищити прозорість діяльності Агентства та зробити зрозумілим процес прийняття управлінських рішень у галузі водних ресурсів України. Це пряма можливість для пересічного громадянина дізнатися ту інформацію про водні ресурси, яка його цікавить», - переконана Ірина Овчаренко, голова Державного агентства водних ресурсів України.

Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України: «Наприкінці 2017 року Уряд ухвалив оновлену постанову №835, якою подвоїв до 600 кількість наборів даних, що мають оприлюднюватися органами влади у формі відкритих даних. Дані моніторингу поверхневих вод належать до оновленого переліку, адже на них існує значний попит серед громадськості. Ми сподіваємося, що оприлюднення цієї інформації дасть поштовх створенню інноваційних продуктів як громадськими організаціями, так і бізнесом. І це, зі свого боку, зробить дані моніторингу доступними та корисними для кожного громадянина».

Катерина Оніліогву, керівник напряму відкритих даних проекту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» / TAPAS: «Відкриті дані моніторингу води належать до ТОП-15 пріоритетних суспільно-важливих наборів даних, визначених найавторитетнішими рейтингами у сфері відкритих даних Open Data Barometer та Global Open Data Index. Державне агентство водних ресурсів є першим органом в Україні, що оприлюднює екологічні дані за найкращими міжнародними практиками. Наступний крок – створення зручних інструментів аналітики цих даних, а також проведення хакатонів і тренінгів, щоб навчити організації розробляти на їх основі IT-продукти та рішення».

Єдиний державний портал відкритих даних data.gov.ua – офіційний ресурс, який забезпечує доступ до публічної інформації у формі відкритих даних органів влади з можливістю її подальшого використання. Наразі на порталі оприлюднено понад 41 тис. наборів даних від майже 3 тис. розпорядників інформації.

Про проект «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/ TAPAS

Проект технічної допомоги, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та урядом Великої Британії через UK aid, спільно з українським урядом, місцевою владою та громадянами працює над удосконаленням системи публічних закупівель, електронних послуг та доступу до відкритих даних для зменшення корупції. Проект виконується Фондом «Євразія» у партнерстві з органами державної влади України та у співпраці з українськими та міжнародними організаціями.

Знак гривні
Знак гривні