Перемогти у війні майбутнього: в Україні створять аналог легендарної американської DARPA

DARPA (Агенція передових оборонних дослідницьких проектів) широкому загалу відома тим, що винайшла інтернет та технологію Стелс. Ентоні Тетер, екс-директор американської DARPA, приїхав до Києва, аби допомогти створити український аналог легендарної американської установи.

В інтерв’ю LIGA.net Ентоні Тетер розповів, що в найближчі місяці в Україні запрацює аналог DARPA. Організація отримає назву GARDA (Government Advant Research Development Agency - Держагенція передових дослідницьких проектів).

“Саме слово “гарда” означає захист руки від зброї супротивника, - каже Ентоні Тетер. - Агенція працюватиме над технологіями, які дозволять запобігати негативним викликам у майбутньому, наприклад, катастрофам. З іншого боку, ця організація шукатиме проривні можливості у різноманітних сферах життя. Впровадження таких технологій дозволить Україні випереджати у розвитку інші країни та захоплювати нові ринки”.

За його словами, організація має працювати над тим, аби передбачати майбутнє, а також розробляти ідеї, які дозволять вирішувати проблеми далекого майбутнього.

Він нагадав, як свого часу DARPA винайшла інтернет - після того, як стало зрозуміло, що використання військовими командних телефонних ліній, розташування яких відоме, потенційно небезпечне. “Потрібно було вигадати нову мережу передачі інформації. Так з’явився інтернет, який сьогодні впливає на життя кожної людини на Землі”.

Серед військових розробок, він згадав створення технології Стелс.

Тим часом в Україні, за спостереженнями доктора Тетера, в останні три-чотири роки оборонний сектор працює на те, щоб боротися з наслідками гібридної війни. При цьому, Україна поки що не дивиться вперед - на те, які види війни можуть бути у майбутньому. За його словами, його запросили після того, як, зокрема, в “Укроборонпромі” зрозуміли цю проблему.

“В “Укроборонпромі” зрозуміли, що їм потрібна організація, яка дивитиметься у майбутнє на багато років уперед, - каже Тетер. - Ця організація повинна розуміти, які технології знадобляться Україні. Ми використовуємо гасло: найкращий спосіб передбачити майбутнє - це створити його самим”.

Втім, GARDA буде працювати окремо від “Укроборонпрому”, вона буде підзвітна парламенту та уряду. Про фінансування організації Ентоні Тетер сказав таке: “Агенція буде шукати проблему, шляхи її вирішення, і потім надаватиме інформацію про це президенту України і Кабміну… Бюджет DARPA дорівнює кількості проектів, які вона веде. В США ці проекти затверджуються Конгресом, у вашому випадку - парламентом, президентом, міністром оборони та міністром економіки”.

За словами Тетера, США зацікавлені в існуванні такої платформи в Україні. “Наш уряд завжди знав, що всі ті надзвичайні винаходи, завдяки яким був відомий Радянський Союз, створювалися українськими вченими. Ми хочемо переконатися, що Україна буде сильною, і віримо, що саме ця організація дозволить Україні стати сильною. Також ми хочемо переконатися в тому, що не залишилось жодного шансу на повернення України до Радянського Союзу” (Тетер, вочевидь, має на увазі сучасну модифікацію СРСР - ред.).

Інтерв’ю повністю можна прочитати тут

DARPA - один із найбільш впливових підрозділів Міноборони США. Його мета - розвиток фундаментальних інноваційних технологій, у першу чергу в оборонній промисловості. Глобальна місія агенції - зберегти технологічне лідерство США у світі. Зараз DARPA спонсорує створення автономних літальних засобів, роботів, технологій у генній інженерії, біомеханічного протезування та інших технологій, які можна застосовувати у військовій сфері. В роботі - багато надзвичайних проектів, від створення синтетичної крові до виготовлення матерії, здатної змінювати форму.

Ентоні Тетер був директором DARPA з 2001 по 2009 рік. Зараз він є засновником та виконавчим директором компанії “Ентоні Тетер і партнери”, яка консультує компанії та уряди. У серпні 2016 року став першим закордонним радником державного концерну “Укроборонпром”.

Знак гривні
Знак гривні