Убивця дронів, важкий захисник танків, рімейк Максима та інше. Найцікавіше з київської виставки озброєнь. ФОТО

Удвічі більше експонатів і території, ніж торік.

В порівнянні з минулим роком, виставка "Зброя і безпека - 2017" (Київ) збільшилася удвічі, зазначає у своєму огляді блоґер asket.

"Найкращі у світі" бронетранспортери і не тільки

У родині “супергероїв” КрАЗ новачок - до “Шреку” і “Фіони” додався панцерник “Халк”. Теж бронетранспрортер, теж із V-подібним антимінним днищем:

КрАЗ показав також нове шасі для далекобійних реактивних систем залпового вогню. Досі наші “Урагани” їздили на ЗІЛовських шасі 1970-х років:

А це бронетранспортер БТР-4МВ1, який уже використовується українськими військовими на війні проти російських окупантів:

”Геть незрозуміло, чому йому не дали новий індекс, бо від БТР-4Е він відрізняється значно сильніше, ніж БТР-4Е від БТР-3”, зазначає оглядач, називаючи бронетранспортер "найкращим у світі".

Камери огляду БТР-4МВ1

Модульна система відсіків дозволяє змінювати і комбінувати озброєння, встановлювати додаткові паливні баки, поплавці чи броню, переоснащуючи БТР у найкоротші терміни.

Українсько-польська "Ромашка" - винищувачка дронів

Вперше в Україні демонструвалася унікальна система залпового вогню ZRN-01 Stokrotka (“Ромашка”) - спільний проект ГК "Укроборонпром" і польської WB Group. “Цензор” у своєму огляді назвав її “убивцею дронів”.

Для знищення безпілотних літальних апаратів “Ромашка” обладнана сучасною системою виявлення цілей, яка включає український радар, оптичні прилади і цифрову систему управління вогнем польського виробництва.

Система виявлення цілей дозволяє виявляти навіть малі БПЛА - в тому числі з композитних "прозорих" матеріалів - на відстані до 10 км. За знищення цілей відповідають українські некеровані ракети РС-80ПО від київського ДАХК "Артем":

Після виявлення повітряної цілі система управління вогнем розраховує траєкторію її руху і направляє ракети в точку “зустрічі".

Надзвукова швидкість РС-80 забезпечує мінімальний час польоту до цілі, а використання електронних програмних детонаторів та спеціальної бойової частини гарантує знищення непроханого літуна.

Тактико-технічні характеристики української ракети дозволяють знищувати цілі на висоті до 4 км, що значно перевищує максимальну ефективну висоту польоту малих безпілотників.

Також ZRN-01 Stokrotka є значно економічнішою в порівнянні з традиційними засобами протиповітряної оборони. Не будуть зношуватися стволи швидкострільних зенітних гармат, не треба витрачати дорогі спеціалізовані боєприпаси.

“Ромашка” здатна вражати і наземного ворога - на відстані до 7 км. З огляду на різні види бойових частин ракети РС-80, можливе ефективне знищення будь-яких цілей - від відкритих позицій піхоти й легкоброньованої техніки до укриттів та захищених об'єктів.

"Страж" - важкий захисник танків

Ще одна варта уваги розробка “Укроборонпрому” - бойова машина підтримки танків “Страж”, результат спільної роботи Житомирського та Київського бронетанкових заводів, разом з ДАХК "Артем":

Місія "Стражу" - вогнева підтримка танків на полi бою. Він захищає танкістів від найбільш загрозливих цілей - розрахунків протитанкових ракетних комплексів, бронемашин та ударних гелікоптерів.

На відміну від більшості бойових бронемашин, які є легкоброньованими, “Страж” створено на базі танку Т-64. Бойову міць "Стража" забезпечує модуль “Дублет” - дві автоматичні гармати ЗТМ-2, спарені з кулеметами, автоматичний гранатомет і високоточний ракетний комплекс "Бар'єр".

За наведення зброї відповідає повністю комп'ютеризована система управління вогнем, тепловізор, лазерний далекомір і лазерний канал наведення ракет.

33-тонна бойова машина оснащена 700-сильним двигуном, який забезпечує максимальну швидкість руху в 62 км/год.

Приватні розробки й ажіотаж іноземних відвідувачів

Вражають і вироби приватників. Ось важкий бойовий дрон, який нібито здатен підняти до двох одиниць піхотної зброї (вочевидь, радіокерованої):

Два броньовика Kozak від приватної української компанії НВО “Практика”. Потужна броня, сучасні двигуни, сучасна ергономіка, керовані на відстані бойові модулі:

А це Otaman. Теж “Практика”. 3-вісний БТР 6x6:

Новинка - на виставку щойно з цеху потрапив 4-вісний БТР 8х8:

До апарату величезний інтерес і наших військових, і закордонних.

Перевага і водночас проблема нашого ВПК - величезні поклади радянського мотлоху. Але ж техніку можна і продати! Ось, наприклад, звичайний БТР-60, тільки з мінімальними переробками:

У машині на фото вище замість старовинних ГАЗовських двигунів встановлено два нових сучасних європейських дизеля, також замінена коробка передач - теж на європейську. Встановлено сучасний український бойовий модуль (дистанційний).

Судячи з кількості іноземців, які крутилися біля стенду, їм цей варіант дуже цікавий.

Комплекс наземної розвідки "Джеб" - лише дві особи з персоналу, зате подивіться на можливості:

- автоматичне виявлення (радіолокаційним каналом) і отримання детальної інформації (оптичним каналом) про будь-які наземні рухомі об'єкти з прив'язкою до географічних координат і видачею інформації на КП;

- автоматична прив'язка комплексу на місцевості за допомогою супутникових навігаційних систем.

Дальність виявлення радіолокатором “Джебу” людини - до 2,5 км, автомобіля - до 6,4 км.

Медичний комплекс на базі бронеавтомобіля Varta від приватної компанії “Українська Бронетехніка”:

Ще двійко авто від них же:

Кулемет із оптичним прицілом:

Вже прийняті на озброєння протитанкові ракетні комплекси “Стугна” і “Корсар”:

До кожного - мінімум чотири типи боєприпасів.

Ще трохи народних умільців - стенд великого фахівця з кулеметів Івана Савельєва. Як правило, він не чіпає саму конструкцію, але розробляє кулеметні станки, що поліпшують стабільність і точність стрільби:

Розробки Савельєва не дуже зацікавили державу, але регулярно викуповуються волонтерами під замовлення військових.

зброя війна технології

Знак гривні
Знак гривні