Омелян заявив, що європейським авіакомпаніям безпечно літати в східноукраїнські міста

Підстав для заборони польотів з Європейського Союзу до Дніпра, Харкова та Запоріжжя з точки зору безпеки немає. Щодо цього Україна готує відповідь в ЄС.

Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає Громадське.

«Ми бачимо, що жодної загрози аеропортам немає з точку зору безпеки і вважаємо, що будь-які заходи, що обмежують польоти є, щонайменше, передчасними, це взагалі непотрібно. Ми працюємо над тим, щоб закриття не було», — сказав Омелян.

За його словами, європейська сторона пояснила ініціативу заборонити польоти до аеропортів східної частини України «підвищеними заходами безпеки загалом по простору ЄС і європейському континенту».

«У зв’язку із цим вони надіслали, і ми дуже вдячні за це, нам відповідний проект щодо відповідності східного регіону України тим заходам безпеки, які мають бути», — зазначив Омелян.

Наразі міністерство готує узагальнену інформацію, яку передадуть європейській стороні щодо безпеки польотів. Також Україна консультується з цього приводу з Європейською комісією.

«Я сподіваюся, що всі необхідні висновки будуть зроблені і не буде жодних обмежень щодо польотів чи навіть таких рекомендацій щодо польотів в аеропорти Запоріжжя, Дніпра, Харкова і потенційно інших», — сказав він.

Питання обмеження польотів для європейських авіакомпаній до аеропортів «Харків», «Дніпро» та «Запоріжжя» було поставлено EASA через близькість вказаних аеропортів до зони бойових дій на Донбасі.

20 вересня влада Харкова просила уряд не допустити заборони перельотів.

Прем’єр доручив розглянути можливе обмеження польотів з ЄС до Дніпра, Харкова та Запоріжжя.

Також повідомлялося, що рекомендації Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA) щодо польотів над сходом України не є обов’язковими.

Знак гривні
Знак гривні