На Вінничині загорівся склад боєприпасів ЗСУ - другий за розмірами в Україні

У Калинівському районі Вінницької області, біля села Сальник 26 вересня після 21:00 почалася пожежа на складах із боєприпасами, на 48 арсеналі ЗСУ. Місцеві мешканці спочатку відчули сильні поштовхи, потім з’явилася заграва, звуки вибухів і сліди розлітання снарядів, як під час феєрверку, передає “Новинарня”.

За словами очевидців, з початком доби 27 вересня частота й сила детонації на артскладах посилилася. Однак тип снарядів, що детонували, такий, що розліт відбувався недалеко від арсеналу, максимум на 2 км.

Людей, які проживають на території військової частини у Сальнику, евакуювали до Калинівки. Також вже евакуйовано шість населених пунктів – по три села в Калинівському і Вінницькому районах. Організовано три пункти тимчасового перебування евакуйованих.

У радіусі 50 кілометрів від вибухів на військових складах на Вінничині було закрито повітряний простір. Також уночі зупинилися потяги через Вінницю в бік Києва.

На місце подій виїхав начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко з групою офіцерів.

По тривозі підняли працівників поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей. Також з Києва відрядили заступника глави Нацполіції Олександра Фацевича і працівників апарату Нацполіції. Поліцейські та нацгвардійці перекрили в’їзд до Калинівки та почали евакуювати місцевих мешканців. Наразі порядок на місці подій забезпечують дві сотні поліцейських і тисяча військових Національної гвардії.

Після опівночі до Вінницької області відбув прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Після прибуття на місце подій, він поспілкувався зі ЗМІ - за його словами, ситуація є контрольованою. “Це дуже серйозна надзвичайна ситуація, але ми її приборкаємо. Все буде добре”, – сказав глава уряду. Відповідаючи на запитання про причини НП, Гройсман сказав: “Попередньо фахівці вважають, що це не було самозапалення. Але хай це коментують компетентні органи”.

Для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучено 1255 осіб та 47 одиниць техніки, у тому числі від ДСНС — 155 чоловік особового складу та 39 одиниць техніки, від Міністерства оборони України – 30 чоловік особового складу та 5 одиниць техніки, у тому числі два пожежні танки, від ВАТ “Укрзалізниця” – три пожежні потяги.

Під Сальником розташований 48-й арсенал (в/ч А1119) – база зберігання боєприпасів Збройних сил України. За даними з відкритих джерел, станом на 2017 рік на цих складах зберігалося 188 тис. тонн боєприпасів на території у 60 га. Калинівський арсенал називають другим за розмірами в Україні.

Калинівка – це вже третя в 2017 році пожежа на військових складах в Україні, що супроводжується детонацією, вибухами й розлітанням снарядів.

23 березня пожежа спалахнула на території 65-го ракетно-артилерійського арсеналу в місті Балаклія Харківської області.

22 вересня внаслідок пожежі в полі загорівся склад снарядів у базовому таборі одного з підрозділів ЗСУ біля села Новоянисоль Нікольського району Донецької області.

Знак гривні
Знак гривні