Держкіно розганяє експертів, що протидіють російській пропаганді

З 1 лютого Держкіно припиняє повноваження членів Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів. Про це йдеться в наказі, який підписала т.в.о. голови відомства Юлія Шевчук. Нагадаємо, що після зміни Президента голова Держкіно Пилип Іллєнко подав у відставку, а його перший заступник Сергій Неретін теж звільнився, як стверджують джерела Текстів, за наполяганням міністра Бородянського. Нинішня в.о. раніше працювала юристом в Держкіно і, за чутками, декілька разів намагалася звільнитися з нинішньої посади. Тому ми припускаємо, що реальне рішення про заміну членів комісії приймав перший заступник міністра та його давній соратник Анатолій Максимчук, який часто вказував працівникам Держкіно, що потрібно робити.

Автор: Петро Тарасенко

Експертна комісія має право заборонити показ фільмів або серіалів, що не відповідають вимогам законодавства. У нинішньому її складі, сформованому попереднім головою Держкіно Пилипом Іллєнком, переважають представники незалежних громадських організацій і патріотичні діячі культури. Упродовж трьох з половиною років комісія посідала принципову позицію захисту українського кінопрокату від російської пропаганди. Завдяки її рішенням заблоковано показ сотень фільмів та серіалів, в яких є пропаганда «русского міра» або актори, включені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

В Держкіно мотивують своє рішення «необхідністю оновлення складу Експертної комісії».

Однак принаймні деякі члени комісії ставляться до раптової потреби в «оновленні» скептично, вважаючи рішення помстою нової влади за їхню безкомпромісну позицію.

По-перше, триває конкурс на призначення голови цього відомства, і логічно, що саме новий очільник, а не т.в.о., мав би вирішувати питання складу комісії.

По-друге, очевидне бажання ініціаторів наказу не стільки оновити комісію, стільки терміново перешкодити роботі її нинішнього складу. Адже повноваження членів припиняються не з дня сформування нового складу, а з 1 лютого. Коли сформують новий склад – невідомо, пропозиції Держкіно прийматиме до 14 лютого.

Безпосереднім приводом для розгону Комісії її члени, що представляють громадський сектор, вважають нещодавнє Звернення представників громадськості, в якому висловлюється протест проти намагання влади в законопроекті “Про медіа” практично унеможливити включення персоналій до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Це звернення разом з іншими громадськими та культурними діячами підписали 8 членів комісії - Ахтем Сеітаблаєв, Сергій Оснач, Марія Гурська, Сергій Стуканов, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Віктор Литовченко, Євген Репетько та Валерій Шалига.

"Очевидно, новій владі не подобається комісія, яка заборонила сотні російських пропагандистських фільмів, і в якій навіть знайшлися голоси на заборону одного з сезонів «Сватів». Очевидно, нам намагаються закрити рота, щоб протягти разом з законопроєктом «Про медіа» нівелювання Переліку, завдяки дії якого заборонена основна маса російської кінопропаганди", - так у своєму ФБ висловився експерт Комісії Сергій Оснач.

Також нагадаємо, що міністр Бородянський просуває законопроект про дезінформацію, який мав би очистити український медіа-простір від поширення маніпулятивних новин. Та є побоювання, що цей закон використовуватимуть для боротьби зі свободою слова.

Частина постера до українсько-італійського фільму «Ізі»

держкіно скандал

Знак гривні
Знак гривні