Повний виступ Сенцова у Європарламенті: Росія Путіна обов'язково обмане. Вони не хочуть миру на Донбасі, миру в Україні

Промова Олега Сенцова у Європейському парламенті 26 листопада 2019 р.

Всім доброго дня.

Андрій Сахаров, Нельсон Мандела, Вацлав Гавел. Я ніколи не міг собі уявити, що колись моє ім’я будуть ставити в один ряд з такими людьми. Це велика честь і велика відповідальність. Дякую вам за це. Я сприймаю цю премію не як свою особисту нагороду, а як знак, яким відзначені усі українські політв'язні, які були у російських в'язницях, усі українські в'язні, які досі перебувають там, усі наші полонені, які перебувають на Донбасі у руках сепаратистів, усі наші активісти, які все ще боряться за нашу країну, усі наші військові, які боряться за нашу незалежність, або уже поклали свої голови.

Зараз ведеться багато розмов щодо примирення з Росією, якихось переговорів. Я не вірю Путіну і я закликаю вас не вірити йому. Росія Путіна обов'язково обмане. Вони не хочуть миру на Донбасі, миру в Україні. Вони хочуть бачити Україну на колінах. Хочуть впливати на європейську і світову політику своїм силовим методом. Ми цього не допустимо. Ми боролись і боремося за свою свободу до самого кінця.

У Європейському Союзі зараз відбувається багато своїх власних внутрішніх суперечок, розбіжностей, конфліктів: як розвиватися, як реформуватися, що робити далі. Як у нас кажуть, нам би ваші проблеми. У нас у себе багато важче. У нас в країні - стара корупційна система, яка досі не змінена. Проти нас - воєнна агресія. Кожного тижня гинуть наші військові. Це інший рівень проблем. Але при всіх внутрішніх проблемах Євросоюзу він розвивається, і я вважаю, що це дуже гарна інституція і зразок для нас усіх. Бо є країна, яка зараз, напевне, є найбільшим єврооптимістом у світі - це Україна. Бо для нас немає іншого шляху розвитку, іншого виходу. Це для нас питання виживання як країни.

Тому щоразу, коли хтось із вас буде думати про те, як простягнути руку дружби Путіну через наші голови, пам'ятайте про кожного з 13 тисяч загиблих в Україні, про ті сотні наших хлопців, які досі перебувають у в’язницях, яких можуть катувати просто зараз; про тих кримських татар, яких можуть просто зараз заарештовувати; в їхніх домах - відбуватися обшуки і сім’ї та діти залишаться без батьків. Пам’ятайте про тих хлопців, які просто зараз в камуфляжах з ось таким знаком - нашивкою на руці перебувають в окопах, ризикують своїм життям за нашу і за вашу свободу. Не забувайте про них, будь ласка.

Дякую. Слава Україні!

Олег Сенцов виступив із промовою, отримуючи у Страсбурзі премію імені Сахарова, якою Європейський парламент відзначив українця 2018 року, коли він був за ґратами у Росії.

Джерело: Голос Америки

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

єс сенцов

Знак гривні
Знак гривні