Російська дезінформація розкручує тему перетворення «Слуги народу» на БПП, а Зеленського на Порошенка – дослідження

Російська дезінформація з 14 по 27 жовтня активно розкручувала тему перетворення партії «Слуга народу» на такого собі двійника Блоку Петра Порошенка (БПП), а президента Володимира Зеленського – на його попередника Петра Порошенка. Про це свідчать результати дослідження проросійської пропаганди в українських медіа та виданнях ОРДЛО, проведеного Texty.org.ua.

У російських дезінформаційних матеріалах активно експлуатували тему корупційних скандалів, пов'язаних із партією «Слуга народу» – зокрема, історію з проходженням поліграфа. Статті про “поліграф-шоу” супроводжувались яскравими цитатами одного з учасників скандалу, народного депутата Антона Яценка, та все частішими згадками іншого народного депутата – Олександра Дубінського. Деякі автори прогнозували розкручування Дубінського як лідера нової політичної сили після (неминучого) розколу фракції «СН».

Продовжувалася критика Володимира Зеленського. Російські дезінформатори критикували його і за невдалі спроби звільнити Кличка з посади голови КМДА, і за погіршення стосунків з Коломойським – наслідком чого, на думку пропагандистів, стане вимушена необхідність “сближаться с соросятами”.

Крім того, Зеленського знову порівнюють з Порошенком – і знаходять усе більше спільного. Це й загравання з націоналістами, і відсутність успіхів (“посадок”) в корупційних розслідуваннях. Це також і так званий утиск “свободи слова”, під яким мають на увазі право ЗМІ маніпулювати на користь Росії, й українізація шкіл, і, звичайно, кадрова політика. Як зазначалося в пропагандистських матеріалах, посади отримують люди, які ніяк себе не зарекомендували («нові обличчя») та “порохоботи” (наприклад, Давид Арахамія).

Ще однією популярною темамою для дезіформаторів став візит Володимира Зеленського в Золоте. Коментуючи цю подію, вони просували як тези про радикалів та неонацистів, так і про те, що Зеленьский підігрує подібним настроям. Лист американських конгресменів з вимогою внести полк "Азов" до списку терористів у США, як і вимоги ООН закрити сайт "Миротворець" – стали приємними подіями для дезінформаторів, які присвятили цим двом темам низку своїх матеріалів. Як завжди, популярними були теми "зубожіння" населення та економічних провалів уряду.

Повний текст моніторингу тем, які піднімала російська дезінформація з 14 по 27 жовтня 2019 року, читайте тут.

Подивитися, як змінювалися теми російської дезінформації в часі, можна тут.

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї:

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 14 —27 жовтня 2019 року

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

дезінформація

Знак гривні
Знак гривні