Найбільше російської дезінформації за останній тиждень стосувалось «формули Штайнмаєра» – дослідження

Найбільше дезінформаційних новин російської пропаганди за 23—29 вересня стосувалось перебігу мирного врегулювання на Донбасі, зокрема, «формули Штайнмаєра». Про це свідчать результати дослідження російської пропаганди в українських медіа та виданнях ОРДЛО, проведеного Texty.org.ua.

Видання ОРДЛО переконували, що Україна має просто почати виконувати Мінські домовленості та “не обращать внимания на истерики партии войны”. Окрім прямих спонукань, нагадували про вигоду від припинення війни для Заходу, який нібито "устал от Украины”.

Проросійські публікації в українських медіа закликали прийняти «формулу Штайнмаєра», наприклад, один із українських сайтів цитував російського сенатора Олексія Пушкова: “Киев не хочет ее (формулу Штайнмаєра – Тексти) принять? Останется без формулы и без Донбасса”. До дезінформації долучився і народний депутат Віктор Медведчук, який стверджував, що українська влада лише на словах підтримує досягнення миру на Донбасі.

Російська пропаганда очікувано багато уваги приділила поїздці Володимира Зеленського в США, його зустрічі з президентом Дональдом Трампом та оприлюдненню стенограми їхньої телефонної розмови. Оприлюднена розмова стала аргументом, який російська дезінформація використала для підкріплення свого старого твердження про несамостійність України та “зовнішнє управління”.

Проросійські видання продовжили писати про “утиски свободи слова”, маючи на увазі проросійські ЗМІ в Україні. Їх підтримали і сайти з ОРДЛО. В дискурсі про утиски свободи слова цитували критику ситуації “експертами”, якими виступили скандальна євродепутатка Сільвія Спурек та “британські ЗМІ” без посилання на першоджерела.

Повний текст моніторингу тем, які піднімала російська дезінформація протягом 23—29 вересня 2019 року, читайте тут.

Подивитися, як змінювалися теми російської дезінформації в часі, можна тут

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 23—29 вересня 2019 року

дезінформація росія пропаганда

Знак гривні
Знак гривні