Texty.org.ua презентували Свіжу дезу із Росі - інтерактивний інструмент на якому можна вивчати моніторинг російської дезінформації

Тексти презентували один з наймасштабніших своїх проектів - інтерактивний інструмент по відслідковуванню російської пропаганди. Цей інструмент дає наочне уявлення та можливість стежити за темами російської дезінформації та їх поширенням в українському медіа-просторі.

«Це був один з найскладніших проектів, який Тексти поки-що реалізували», - зазначив керівник напрямку Журналістика даних Текстів Анатолій Бондаренко. За його словами, одним з базових завдань при реалізації даного проекту стало створення класифікатора, який би відсікав маніпулятивні новини від неманіпулятивних. «Цей проект не ідеальний, у нього немає абсолютної точності, але наскільки нам відомо, це найкраще з того, що зараз існує», - зазначив Бондаренко.

«Ми скачуємо для аналізу новини з близько 400 сайтів, серед яких є і досить авторитетні сайти, і просто зливні бачки. Але на даний момент аналізуємо лише зливні бачки», - зазначила журналістка-даних Текстів Надія Романенко. За її словами, для аналізу використовуються російськомовні сайти, тому що російською мовою зараз виходить набагато більше маніпулятивних новин. «Після відбору щотижня ми отримуємо 3 – 4 тисячі маніпулятивних новин, дивлячись від того, наскільки тиждень був урожайним», - зазначила Романенко. За її словами, серед найбільш улюблених тем російської пропаганди є теми «Недодержава» -Україна, що не відбулася як держава, «Зубожіння», «Підтрмка Медведчука», тощо.

За словами головного редактора Текстів Роман Кульчинського, в Україні поширювачів російської пропаганда можна розділити на три групи. Перша – це офіційні українські проросійські медіа, які роблять вигляд, що дотримуються журналістських стандартів. Ще одна група – це т.з. «зливні бачки», їх не менше сотні, розміщення російської пропаганди для них є одним із засобів заробити. І остання група – це проросійські групи та персоналії в соціальних мережах. «Російська дезиінформація завжди працює багатопланово, вона створює інформаційний шум з багатьма меседжами, які проте підводять думку аудиторії до того, що вигідне Росії», - зазначив Кульчинський.

«Нам було дуже важливо зрозуміти, як саме дезинформація поширюється і в чому полягає стратегічна ціль Росії. І власне робота текстів дає відповідь на питаня «як», - зазначила Тамта Отіашвілі, представник NDI, за підтримки якого здійснюється проект.. За її словами, ця робота допомагає людям не лише в Україні, але й за її межами зрозуміти як відбувається поширення фейків.

Передивитися онлайн-трансляцію ви можете тут

Знак гривні
Знак гривні