Дві реформаторських правди. Публічний батл між Супрун та Нефьодовим: чи потрібно захищати чиновника від керівника?

У Фейсбуці не на жарт розгорілася дискусія між Уляною Супрун (екс-міністр охорони здоров'я) та Максимом Нефьодовим (чинний керівник Митниці). Привід – свіжі зміни до закону держслужбу які, зокрема, значно спрощують процедуру звільнення чиновників з роботи. Як часто буває, кожна зі сторін має рацію, тому Тексти вирішили подати без скорочень весь діалог між двома реформаторами, який відбувся під оптимістичним постом Нефьодова з приводу нового закону. Орфографія збережена.

Максим Нефьодов – старожил-реформатор в новому уряді. Ще в уряді Яценюка він запроваджував систему Прозоро, в минулому уряді був заступником міністра економіки

Максим Нефьодов: Так! Нарешті це прибрали! Абсолютно тупикова історія, яка не давала жодне розслідування завершити.

Уляна Супрун: Це дозволяє політикам вирішувати питання в держслужбі. Це неправильно. Не знала, що ви хочете змінювати професійних людей за політичні причини.

Це ціла проблема в Україні. Немає професійної, незалежної держслужби.

"Новий закон про держслужбу в 1 фото", - так підписала це фото, яке запостила Супрун, у коментрарях під постом Нефьодова.

Максим Нефьодов: Я не політик за посадою і у мене майже 11000 не політиків підлеглих. Так, я хочу отримати механізм їх змінювати і швидко, і зручно заводити нових людей на держслужбу. І така ж ситуація в майже всіх інших держорганах.

Уляна Супрун: Так само, як всі до вас, ви в ручному режимі хочете контролювати держслужбовців. Хочете жити в європейській державі? Треба захищати держслужбу. І 150 млн євро на програму професійної держслужби зникне. Бо вам, як маленьким дітям, не хочеться пройти нормальні процеси, позбутися поганих держслужбовців і захищати хороших.
А що як не буде такого «хорошого і пухнастого», як ти? І вони тоді можуть змінити всіх тих, яких ти призначив?

Максим Нефьодов: Тобто краще, хай залишаються корупціонери, аби потім не звільнили гарних людей?!? 0_о Дивна ідея.
До того ж гарну людину нинішній закон ніяк не захистить. Якщо їй не дають працювати, вона просто звільняється сама. Це корупціонери готові роками сидіти без діла.
Про шантаж європейськими грошима – це просто смішно. Якщо це вимога – залишаєте корупціонерів і отримуєте гроші, я тоді краще продам посади тим же корупціонерам вроздріб і отримаю в бюджет більше :)

Уляна Супрун: Який цинічний. Так, всі, які були до тепер корупціонери, а всі нові - ні. Викидайте все, що робили в МОЗ останні три роки, щоби декотрих тобі виявлених корупціонерів вигнати. Що у вас немає доказів і причини їх вигнати?
Не шукайти простих рішень на складні проблеми. Їх немає. Працюйте над тим, щоби корупціонерів вигнати. Ми це зробили в МОЗ.

Максим Нефьодов: Я розумію, що тобі хочеться захистити кілька десятків людей в МОЗ. По перше, давай все таки по масштабах оцінювати. Митниця + податкова = 39 000 людей. Да, немає можливості зробити це по кожному індивідуально.
По друге, нинішній закон як раз індивідуально людей не захистить. Видавити окрему людину, ба, просто ізолювати її, позбавивши повноважень - можна. А от масово зробити це - ні.
І по третє - ми не в облозі і не воюємо проти власної країни. Ми її будуємо. Якщо мати ментальність «як би не було гірше», далеко не пройдемо. Я маю ментальність «гарних людей буде ставати більше із кожною ітерацією».

Уляна Супрун: Є не кілька десятків людей в МОЗ. Це 80% людей, які організують систему, щоби захистити життя і здоров‘я кожного українця. Це масштаби країни, а не «митниці». Ти не один.

Максим Нефьодов: Тобто Мілованов з командою, по твоїй логіці, вже теж корупціонери? І Маркарова? І Сенниченко на фонді держмайна? 0_о

Уляна Супрун: А це звідки? Де я тут кажу що вони корупціонери? Навпаки, ТИ думаєш що всі, які є в митниці і податковій, є корупціонери. Ти не правий. Do your job (Роби свою роботу- ред). Вичисти митницю. Не шукай easy way out (простого виходу- ред).
Але ви вже це зробили. Зміною в законі про держслужбу.

Максим Нефьодов: Тобто ти хочеш, аби всім, хто працює в уряді, було працювати якнайскладніше? Бо ми стали «зелені»? А ти перейшла в опозицію? Ну ок...

Уляна Супрун: Ні. Я зрозуміла, що є закони і захист прав держслужбовців. Працювала по тих законах і правилах, які базовані на європейських стандартах. Як ви думаєте набрати нових «професійних» людей в держслужбу, як у них немає захисту їхніх прав?
Я не звільняла тих, які «мені не подобаються». Ми звільняли тих, які не відповідали стандартам або реорганізували у нові структури. Як хочеш набрати професійних людей, маєш пообіцяти їм нормальні умови і зрозумілі правила.

Максим Нефьодов: Такі самі правила, як і у приватному секторі. Не більше - і не менше.

Уляна Супрун: Ти не «зелений». Ти був у минулому Уряді. Не роби так, як інші - не треба розділяти людей на якісь незрозумілі групи. Ми всі українці і працюємо на нашу країну.
У державних структурах є інші правила. Прочитай, як це працює в цивілізованому світі.

Про небезпеки нової редакції закону про держслужбу читайте тут

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

дискусія реформи супрун держслужба нефьодов

Знак гривні
Знак гривні