Як депутати голосували за новий закон про мову (інфографіка)

Ініціатори законопроекту - група мовних активістів, які до цього пролобіювали впровадження українських квот на музичних радіостанціях. Вони кілька років розробляли і просували мовний законопроект, який проголосувала Рада в першому читанні. До цього в Україні діяв "мовний закон Ківалова-Колесніченка", який був ухвалений у 2012 році й був спрямований на витіснення української мови з більшоcті сфер життя. Тоді, протестуючи проти цього закону, навіть збирався "http://texty.org.ua/pg/article/newsmaker/read/36646/ "Мовний майдан".

Після Революції Гідності Рада скасувала "закон Ківалова-Колесніченка", але це скасування так і не вступило в силу, адже існували побоювання, що скасування закону може використати Росія для додаткової мобілізації своїх прихильників на Півдні та Сході України.

І лише в лютому цього року Конституційни суд визнав закон неконституційним. Тож в країні не стало жодного документу, який би регулював таке чутливе питання, як використання мови.

Зараз депутати ухвалили новий мовний закон в першому читанні. Його критикують з різних боків. Одні вважають занадто м'яким, інші, навпаки, занадто жорстким.

Графіка інтерактивна, наводячи на квадратики, можна побачити прізвища депутатів

мова Рада інфографіка законопроект

Знак гривні
Знак гривні