Системою охорони здоров'я керує пацієнт, він платить усім. І йому варто вести здоровий спосіб життя (авторська колонка)

Невже це влада, фармкомпанії, лікарі або хтось ще змушують нас пити алкоголь, курити, їсти що завгодно, обходити спортивні зали, звертатися до лікарів, коли хворобу вже запущено, одягатися, як красиво, а не як тепло і так далі - цей перелік можна продовжувати ще довго. А потім проблеми зі здоров'ям - серце, шлунок, печінка. І так буде доти, поки якість свята вимірюється кількістю випитого. І як результат - препарат для лікування печінки в ТОП-5 з продажу. Всю систему охорони здоров'я утримує пацієнт. І він є єдиним, хто може керувати цією системою.

Євген Гуменчук, Вінниця, співвласник невеликої фармацевтичної фірми

Чи не кожен покупець, заходячи в аптеку з переліком потрібних ліків, коли бачить ціни і суми, необхідні на лікування, промовляє одні й ті ж фрази:
«Зовсім ці фармкомпанії з глузду з'їхали, ми хворіємо, а вони на цьому заробляють. Ми страждаємо, лікарі бідні за копійки працюють! А ось їхні представники на машинах їздять, заробляють вище середнього, телевізор рекламою забитий, кожна друга реклама - ліки, аптека в кожному третьому будинку, і ціни непідйомні.Фармацевтам тільки й потрібно, щоб ми хворіли. Всю систему охорони здоров'я купили і рулять нею, як хочуть!»

Знайомо? Схоже на правду?

Я співвласник і директор з маркетингу невеликої фармацевтичної фірми. І вже багато разів міркував над запитанням, що ж ми купили і чим рулимо?

А ось чим: вся система охорони здоров'я умовно складається з пацієнтів, аптек, лікарів, фармкомпаній і державного управління.

Правда полягає в тому, що вся ця система, зміст якої вимагає постійного фінансування, дійсно зацікавлена в тому, щоб люди хворіли. Так вона побудована. А з чого утримувати лікарні, платити зарплату лікарям, чим керувати, що продавати, якщо не будуть хворіти? Єдине джерело фінансування - це суспільство. Воно забезпечує наповнення бюджету через податки або купівлю ліків в аптеці.

Ось і виходить, що вся система тримається на пацієнті, і він повинен управляти нею. Правильно?

Правильно, адже він і керує.

Невже це влада, фармкомпанії, лікарі або хтось ще змушують нас пити алкоголь, курити, їсти що завгодно, обходити спортивні зали, звертатися до лікарів, коли хворобу вже запущено, одягатися, як красиво, а не як тепло і так далі - цей перелік можна продовжувати ще довго. А потім проблеми зі здоров'ям - серце, шлунок, печінка ... І так буде доти, поки якість свята вимірюється кількістю випитого. І як результат - препарат для лікування печінки в ТОП-5 з продажу.

Українці більше люблять купувати ліки, ніж вести здоровий спосіб життя

Або, може, лікарі умовляють нас пропускати планові огляди? Напевне, це фармкомпанії беруть нас за руку і тягнуть на роботу при явних симптомах вірусної інфекції. Ось уже через кілька днів замість одного пацієнта - 20, 30, 50 ...

Ура!!! Система працює: лікарні забиті, лікарі лікують, фармацевти продають, владі є чим керувати.

Ця схема працює в більш ніж 90% випадків.

А решта 10% суспільства сприймають лікарів і фармацевтичні компанії як тих, хто лікує, допомагає, виготовляє потрібні для життя ліки, привозить їх майже під двері.

І немає сенсу розповідати про закони ринку лікарських засобів, про ринок праці, конкуренції, маркетингу прибутку, інвестиції, ризики.

Сьогодні в Україні всю систему охорони здоров'я утримує пацієнт. І він є єдиним, хто може керувати цією системою. Більше того, якщо вже такі суперечки ведуться про медреформу, кожен з нас і може реформувати систему охорони здоров'я, почавши з себе.

Кожен громадянин України повинен розуміти, що саме він є замовник, платник і одержувач медичних послуг. Це не означає, що за допомогою Google потрібно розповідати лікареві, як слід лікувати, але відстоювати свої права і інтереси ми повинні. І чим активнішою буде громадянська позиція пацієнта, тим ефективніше буде працювати вся система.

здоровя опініон медицина

Знак гривні
Знак гривні