Рейтинг простоти ведення бізнесу: другий рік топчемося на місці (Інфографіка)

“Фактично нам зарахували тільки поліпшення в захисті прав міноритарних акціонерів (+18 по компоненту місць), які були прийняті ще у 2015 році і вступили в силу в цьому, і поліпшення в компоненті виконання контрактів (+17 місць)”, - написав згодом у Facebook радник міністра економічного розвитку і торгівлі Дмитро Романович.

За його словами, деякі реформи були не зараховані: зниження ЄСВ в минулому році (вплине на рейтинг наступного року), «єдине вікно» на митниці і т.п. Він сподівається. що вони “зіграють” наступного разу.

Але є багато можливостей для різкого зростання країни в рейтингу вже зараз. Наприклад, підключення до електромережі — ахілесова п’ята для інвестицій в Україну. Минулого року зростання було на рівні статистичної похибки. Цьогоріч – так само.

Ще більше року тому експерти програми USAID "Лідерство в економічному врядуванні" проаналізували проблему і визначили основні кроки для спрощення доступу до мереж інвесторам, які хочуть вкладати гроші в новий бізнес в Україні.

"Зменшення кількості процедур до трьох: заява, оплата, підключення, а також обмеження максимального терміну виконання підключення — енергетики погоджуються на 120 днів у найскладніших випадках — радикально змінить позицію України у рейтингу Doing Business.

Зокрема, за підключеннями позиція може підвищитися щонайменше до 39 місця порівняно із 185 місцем зараз. А загальний рейтинг України може покращитися як мінімум на 35 позицій і сягне 61 місця порівняно з нинішнім 96 місцем.

Оцінки наведені на основі симулятора рейтингу Doing Business", — писав ще напередодні минулорічного рейтингу виконавчий директор "CASE Україна" Дмитро Боярчук. Як видно, за рік - нуль змін.

Текст: Економічна правда

економіка рейтинг бізнес

Знак гривні
Знак гривні