Депутати: Хакери середньої руки зламали базу електронних декларацій

Депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявляють, що хакери зламали систему НАЗК, де публікуються електронні декларації. Це вони зробили на брифінгу у п'ятницю.

Нагадаємо, що скандал навкого е-декларацій виник після заяв активістів про те, що керівники України свідомо зривають вчасне запровадження цієї антикорупційної ініціативи. Напередодні запуску Держслужба спецзвязку не видала сертифікат безпеки системі е-декларацій. Після цього видання Українська правда закликала ЄС не вводити безвізовий режим у зв'язку зі зривом вчасного запуску системи.

Далі Петро Порошенко заявив, що потрібно усунути всі недоліки і видати сертифікат безпеки до 1 вересня.

У ході скандалу з'ясувалося, що система, яка створювалася за грантові гроші Програми розвитку ООН, має ряд технічних недоліків, а робила її фірма із сумнівною репутацією. Вартість робіт називалася від 90 до 120 тисяч долларв. Оскільки це гранові гроші, то тендер проводила не держава, а ПРООН, його результати, до речі, ніде не опубліковані.

Розвиваючи сюжет два нардепи від провладних партій оголосили, що хакери зламали систему е-декларацій.

Один з цих двох нардепів Секретар Комітету з нацбезпеки і оборони Іван Вінник висловлював сумнів, що до 1 вересня можна буде виправити усі недоліки.

На думку Текстів, була спроба політиків загальмувати вчасне введення системи (Європейська правда, доводила, що до цього має відношення Турчинов) а крім цього величезне нехлюйство з боку виконавця робіт, а також їх замовників.

Тепер повернемося до хакерів і нардепів про яких повідомляє УП:

"На сайті з'явилася декларація заповнена невідомими від імені пана Рябошапки, що він отримав 25 мільйонів гривень за 2015 рік від розробника програмного забезпечення. Ми впевнені, що це зробив не він", - сказав Геращенко.

Депутати зазначили, що втрутилися у систему "хакери-волонтери".

"Ця система настільки незахищена, що кожен хакер може втрутитися в систему і збільшити дохід-зменшити дохід. Ця система не коштує навіть гроша" - сказав Геращенко.

"З самого початку процес розробки програмного забезпечення для такого важливого діла за гранти посольств робилося невідомими організаціями без контролю - це шлях в нікуди", - зазначив він.

Водночас присутні в залі представники фірми-розробника системи "Міранда" запитали у нардепів, чи можуть вони довести, що це саме той пан Рябошапка, депутати на це запитання відповісти не могли.
"Це не змінена декларація, це створена нова декларація", - зазначив представник "Міранди".

"Система електронного декларування може корегуватися з боку провокаторів з метою чи в рамках якоїсь політичної боротьби, що такі декларації створюються чи змінюються - це створює велику небезпеку для держави", - зазначив у свою чергу Вінник.

"Тому я пропоную звернутися до НАЗК-заблокувати зараз повністю доступ до системи, адже вона є де-факто мотлохом, це система, що компрометує державні органи", – сказав депутат.

ОНОВЛЕНО 10:16
Міранда заявляє, що зламу системи е-декларацій не було, використано тестовий ключ

Від редакції: В будь-якому випадку витівка хакерів свідчить, що ресурс не готовий до повноцінної роботи в даний момент, і Держспецзвязок обґрунтовано не видавав сертифікату безпеки. Отже заяви із закликом не давати Україні безвізовий режим і транш МФВ були надуманими.

недореформи клоунада е-декларації

Знак гривні
Знак гривні