77 тисяч у рік. Скільки коштує ростити дітей у столиці і куди тратяться гроші (ІНФОГРАФІКА)

Ми порахувати приблизні витрати на дитину у київському мегаполісі однієї сім'ї середнього класу. Це не соціологічне дослідження, лише опис витрат конкретної родини. Батьки працюють у Києві, а мешкають в одному з прикиївських містечок.

Графіка: Ліза Кузнєцова

З подібними або близькими проблемами і відповідно витратами стикається більшість «інтелектуального пролетаріату». Одна з найбільших статей бюджету – плата за приватний дитячий садочок. Щоб легально потрапити у державний садочок, треба ставати в чергу. У нашому випадку в найближчих садках черга, якщо записатися з народження, - близько 350 дітей. За рік вона зменшується максимум на 40 діток. Елементарна математика говорить: скористатися муніципальним дошкільним закладом не реально. Кажуть, можна записатися за хабар, але наша сім'я принципово давати його не хотіла. В самому Києві ситуація трохи краща, ніж у містах-супутниках, аби потрапити в муніципальний садочок доводиться чекати трохи менше, але і там крім офіційної плати за харчування часто треба робити доплати в благодійний фонд.

Крім приватного садка, інших варіантів і не було. Дитина ходить туди на півдня. Додатковим аргументом служило те, що у приватному закладі краще ставляться до дітей, на них не кричать і там краща програма з розвитку.

Одяг купується на розпродажах в іноземних інтернет-магазинах і обходиться дешевше, ніж у київських магазинах.

економіка інфографіка діти

Знак гривні
Знак гривні