Пожежа під Васильковом: евакуація, забруднене повітря і власники нафтобази (+ ФОТО І ВІДЕО)

"У дворі літають шматочки сажі, вона залітає і в будинок. Ми забираємо дітей і їдемо в іншу область до родичів, - розповідає ТЕКСТАМ мешканка містечка Калинівка, 7 км від пожежі, - Селищний голова, каже, що все в нормі. Але люди в паніці, базар пустий, ніде купити продукти. Сусідні села оперативно евакуювали, є така можливість і в нас, треба лише позвонити у МНС".

Тим часом у смт Глеваха Васильківського району Київської області пожежники продовжують гасити пожежу на нафтобазі ТОВ "Побутрембудматеріали", яка почалася 8 червня о 17:29.

Задіяні сили Нацгвардії, Міноборони, ДСНС.

Епіцентр пожежі локалізовано, однак експерти радять дати вигоріти палаючим резервуарам.

Відео Радіо Свобода:

Станом на 12 год. 10 червня рятувальники розпочали пінну атаку для ліквідації пожежі. Для цього задіяно 6 одиниць техніки та 4 ствола генераторів піни ГПС-600

Рекомендації держепідемслужби для киян

Намагатися уникати тривалого перебування на повітрі рано вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найспекотніший час доби.

Обмежити відкривання вікон, особливо вночі і рано вранці.

По можливості використовувати в побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря. Якомого частіше проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях.

Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих.
Виключити з харчування жирні продукти та газовані напої, вживати легкозасвоювану, багату вітамінами і мінеральними речовинами їжу, віддавати перевагу овочам і фруктам.

Кілька разів на день приймати душ. Промивати ніс і горло.

Обмежити фізичне навантаження.

Уникати вживання алкогольних напоїв та пива, виключити куріння.

У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (появі ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.

Що таке БРСМ, чия нафтобаза горить

Мережу АЗС "БРСМ-Нафта" на початку 2000-х заснували бізнесмени Андрій Біба та Олександр Поліщук.
До 2010 року, тобто до президентства Януковича, вона мала до 20 АЗС. Все змінилося у 2011 році, коли власником 50% акцій компанії стала Валентина Ушакова. За даними ЗМІ, Ушакова – теща колишнього міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

За три роки, поки Ставицький був міністром, мережа АЗС зросла до 130 станцій, у декілька разів збільшилися й обсяги реалізації нафтопродуктів.
Натомість Ставицький заперечував, що є фактично одним із акціонерів компанії.

Кому сьогодні належить БРСМ

Після втечі Віктора Януковича, Едуарду Ставицькому теж довелося швидко залишити країну аби уникнути арешту та кримінальної справи. З весни минулого року він проживає в Ізраїлі і через загрозу кримінального переслідування, а також санкцій з боку Європейського Союзу, змінив прізвище Ставицький на Розенберг.

Зміни сталися і серед власників БРСМ.

З квітня 2014 року 50% акцій, що раніше належали тещі екс-міністра, контролює компанія Mellian Management Ltd. Зареєстрована вона в Белізі, а реєстр юридичних осіб цієї країни не розкриває кінцевих власників.
Проте, прес-служба БРСМ стверджує, що компанію наразі контролює голландський інвестиційний фонд FreezeOil Fund підприємця Руля Піпера.

Цікаво, що фонд був заснований лише влітку 2014 року.

Більш відоме прізвище нібито нового власника мережі АЗС. Голандець Рул Піпер керував безліччю компаній: AT & T Unix Systems Laboratories, UB Networks, Tandem Computers, Connekt, а у 2007 році став фігурантом гучного скандалу з проекту зборки легких літаків Eclipse 500.

Піпер реалізовував цей проект спільно із російським бізнесменом Даніелем Болотіним за гроші російського Связь-банку, який надав кредит на $150 мільйонів. Проте компанія збанкротувала, а кредит так і не повернули.

Піпер ніколи не інвестував у нафтотрейдерський бізнес і за всіма ознаками є просто фіктивним власником компанії аби захистити її від санкцій та можливих бізнес-конфліктів.

Декілька учасників ринку нафтопродуктів, які попросили не називати їхні прізвища, стверджують, що Едуард Ставицький продовжує контролювати компанію, а його молодшим партнером у бізнесі став народний депутат та власник газовидобувних компаній Олександр Оніщенко.

В останнього – непогані відносини із президентською командою. На парламентських виборах минулого року Оніщенко балотувався до Верховної Ради по одному із мажоритарних округів у Київській області і Блок Петра Порошенка, за домовленістю, не виставляв проти нього сильного кандидата.

В інтерв’ю "Українській правді" Онищенко свої зв’язки з компанією не підтвердив: "Інтересів у нафтотрейдерському бізнесі в мене немає", – запевнив він.

Ще одне відео Радіо Свобода:

Джерела: УП, Інсайдер, Радіо Свобода

васильків катастрофа пожежа

Знак гривні
Знак гривні