Послання Президента: топ-10 бюджетних обіцянок. Нарешті курс на тетчиризм і рейганоміку!

Ось що сказав Порошенко у Щорічному посланні до Верховної Ради про державні фінанси:

Виступ проаналізував аналітичний центр Ціна держави

1) У бюджеті на 2016 рік видатки на оборону будуть знову збільшені.
З однієї сторони, зважаючи на обставини, нашим видаткам на оборону є куди рости. З іншої ж, нерозсудливе нарощування видатків може занапастити економіку. Саме тому Україні варто зосередитись на модернізації армії та вступі до НАТО, про що, треба відмітити, Президент не забув згадати.

2) Курс на децентралізацію збережеться.
Порошенко відзвітував про зміцнення фінансової бази місцевого самоврядування. Проте, на нашу думку, говорити про це з такою впевненістю поки ще зарано. Також, Президент очікує, що вже в найближчий час будуть внесені зміни до Конституції стосовно децентралізації.

3) Податкова реформа матиме неоліберальну ідеологію.
Президент зауважив, що його освіта і досвід вказують на те, що Україна зараз має просувати ідеї «тетчеризму» і «рейганоміки» (тобто, економічної свободи), а не соціал-демократії, з чим ми повністю погоджуємося. Зокрема, він закликає припинити розглядати податки з фіскальної точки зору і перемістити наголос на їх стимулюючу функцію.

4) Приватизації держпідприємств таки бути.
За словами Президента, з 1800 українських держпідприємств, життєво необхідними для держави є не більше 200. Останні (наприклад, «Укрзалізниця», оборонні підприємства) продавати не будуть, а от решта буде дозволена до приватизації та продана. Це має сенс, адже, як правильно сказав Порошенко, нічого, крім збитків, вони бюджету не приносять і в державній власності вони приречені.

5) Пенсійна реформа продовжиться.
Президент наполягає на неухильному виконанні всіх вимог закону про припинення нарахування спецпенсій з 1 червня. Також, він очікує на ухвалення закону про єдині принципи нарахування пенсій вже в найближчий час. Нарешті, за словами Порошенка, скоро можна буде скористатися перевагами накопичувальної системи і системи недержавного пенсійного страхування. Всі ці кроки дуже потрібні Україні.

6) Реформування системи тарифів продовжиться.
Президент очікує, що дефіцит «Нафтогазу» у 2015 році складе 30-35 млрд грн (проти більше 130 млрд у 2014 році, що, безперечно, є досягненням, але потребує подальшої роботи). Система утворення тарифів буде перевірена «найавторитетнішими міжнародними аудиторами». Президент же збирається внести законопроект про повне розкриття інформації про формування тарифів. Також він пропонує перенести 10-15% коштів, сплачених за тепло будинками без приладів обліку за минулу зиму, як аванс на наступний рік.

7) Механізм субсидій буде вдосконалено.
За словами Порошенка, «одна з найвідоміших світових консалтингових компаній» до вересня змінить українську систему субсидій. Президент же радить, у першу чергу, спростити і збільшити субсидії для сільських мешканців).

8) Фінансуванню партій з бюджету теж бути.
Президент розраховує на те, що Парламент підтримає законопроект про фінансування партій з бюджету. Він похвалився, що особисто профінансував свою президентську кампанію і, завдяки цьому, має самостійність в ухваленні рішень, на відміну від інших політиків. Це гарна ідея, але без дієвої системи контролю за діяльністю партій вона втрачає сенс.

9) Індексація зарплат і пенсій може бути прискорена.
Порошенко закликав уряд прискорити індексацію зарплат і пенсій з огляду на отримання додаткових надходжень до бюджету. Проте, насправді, реальний профіцит відсутній, він – результат девальвації гривні та нерівномірності надходження доходів та здійснення видатків. До того ж, як зауважив сам Порошенко, індексація загрожує гіперінфляцією та дестабілізацією. Так що з цим треба бути дуже обережно.

10) Реформи, які зменшать та/або підвищать ефективність державних видатків, – попереду.
Порошенко коротко згадав про реформу освіти, охорони здоров’я, науки і культури. За словами Президента, буде скорочена кількість прокурорів. До того ж, скоро відбудеться перехід до електронного урядування.

Повністю виступ читайте тут

Рейган сказав і Рейган зробив. А як щодо Порошенка? Говорильня чи реальні плани? Все ще чекаємо від президента і його фракції зменшення податків, тотальної дерегуляції економіки, ліквідації маси безглуздих довідок.

бюджет економіка обіцянки реформи

Знак гривні
Знак гривні