Чому окуповані частини Донбасу не повернуться в Україну

Незалежна Україна виникла 23 роки тому як компроміс між компартійною правлячою групою та українськими націоналістами, основою якого була євроінтеграція. Євроінтеграція, а ще більше прямий доступ до центрів європейської цивілізації, були важливою ідеологічною складовою українського націоналізму за принципом – Ми є частиною світу, а не частиною Росії, - пишу у своєму ФБ керівник Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Попри складний характер взаємодій груп інтересів всередині українського політичного класу жодного разу ідея євроінтеграції не ставилася під сумнів. ЄвроМайдан та Революція Гідності стала можливою через те, що правляча частина українського політичного класу (на той момент - макіївсько-донецька група) зруйнувала старий соціальний порядок, який тримався на цьому консенсусі.

Насильство, яке ми спостерігати позаминулої зими було похідним від руйнування старого і формування нового соціального порядку. Не секрет, що негативне ставлення до подій на Майдані напряму корелюється з неприйняттям євроінтеграції.

У підсумку, після Донецько-луганської контрреволюції та вторгнення російських терористичних військ, на окупованих територіях створилася ситуативна більшість противників євроінтеграції. Це той ціннісний розлам, який сьогодні подолати практично неможливо.

Отже, у нинішньому вигляді будь які спроби інтеграції цих територій в українське політичне поле не лише неможливе, а й ще шкідливе для української європейської перспективи.

донбас майбутнє дискусія

Знак гривні
Знак гривні