Як відповідають держслужбовці на лист від ФСБ. Експеримент

Ми розіслали провокативний лист із подякою "від ФСБ" на 1159 електронних адрес органів влади, які використовують поштові скриньки російських сервісів.

Експерементувала: Іванна Кобєлєва

Як писали ТЕКСТИ майже 20% електронних адрес українських органів влади знаходяться на російських поштових сервісах, а отже контролюються Росією.

ФСБ може за спрощеною процедурою офіційно діставати дані з серверів будь-яких інтернет-служб що знаходяться на російській території. Texty.org.ua оприлюднили файл з повним списком ru-адрес держустанов (дані з офіційного реєстру електронних адрес українських органів влади).

Ми вирішили перевірити, чи держслужбовці перевіряють свою електронну пошту і чи розуміють, що надають спецслужбам Росії доступ до своїх листів. Для цього створили фейкову скриньку ФСБ РФ , з якої надіслали частині цих держустанов лист із таким текстом:

«Здравствуйте!

От имени ФСБ Российской Федерации благодарим Вас за то, что пользуетесь электронной почтой на российском почтовом домене.

Вся информация с Вашей электронной почты доступна Федеральной службе безопасности России.
В 2014 году ФСБ получило возможность по упрощенной процедуре официально получать данные с серверов любых интернет-служб, находящихся на российской территории. Все российские почтовые домены контролируются ФСБ.

На днях Роскомнадзор получил право проверять личную переписку пользователей социальных сетей, среди которых - "Одноклассники" и "ВКонтакте", электронную почту и мессенджеры Агент.Mail.ru, ICQ, а также блог-платформы.

Спасибо за сотрудничество!

С уважением,
Александр Бортников,
Директор Федеральной службы безопасности Российской Федерации»

Нам прийшло 173 відповіді, більша частина з яких - повідомлення про те, що адреса не дійсна, ще частина - автоматичні повідомлення із зазначеними новими адресами, на які слід надсилати лист, а також менше десятка автоматичних відповідей про те, що лист отримано.

Проте одержали ми й кілька відповідей.

З архівного відділу Монастирищенської районної державної адміністрації (Черкащина) зі скриньки monarhiv@mail.ru відповіли: "дякуємо за співпрацю".

З Управління Пенсійного фонду України в Іваничівському районі Волині (лист прийшов від Василя Лукашука ) відписали: "Це качка.Слава Україні!"

Зі скриньки Управління Пенсійного фонду України в Ульяновському районі (Кіровоградщина) userpfu11245@rambler.ru відповіли експреивно:
"Да мне настрать не с уважением Дмитрий".

Малоорлівська сільська рада Шахтарського району Донецької області (maloorlovka@mail.ru) відписала, що "Да нет проблем)".

А найцікавіша відповідь була від Сосницької селищної ради (Чернігівщина), яка відписали уже не з radasel@rambler.ru, а з нової скриньки radasel@ukr.net:
"Всегда рады сотрудничеству." Смайлика не стояло.

інтернет чиновники мейл

Знак гривні
Знак гривні