Акція! Заплатили штраф ДАІ? Платіть ще раз!

Виявляється розсилати листи з вимогою сплатити штраф від ДАІ, який вже давно оплачений це звична справа для Виконавчої служби Мінюсту. Про це мені розповіли в одному з київських управлінь цієї організації. «Варто зберігати квитанції, ви її приносите і проблема зникає», - порадила чиновниця.

Автор: Роман Кульчинський

За її словами усі кошти за штрафи приходять на один рахунок ДАІ і остання не знає, хто заплатив, а хто ні. Тому міліція за не зрозумілим принципом просить Мінюст почати «виконавче провадження» щодо N-ної кількості громадян, а той у свою чергу розсилає сумлінним громадянам, які вже заплатили штраф «листи щастя». Такий випадок трапився і зі мною. Перша реакція - написати у Фейсбук. Відразу кілька друзів авторитетно повідомили: Чому переживати? Знайома ситуація.

У Виконавчій службі проблема вирішилася швидко, не було навіть черг. Але я витратив на всю цю історію три години і 4 літри бензину. Не багато. Але якщо помножити ці дрібні збитки на усіх хто змушений кидати справи і везти в робочий день квитанцію на другий кінець міста і ще додати час витрачений держслужбовцями на опрацювання таких «пустих справ», сума спалених «людино-годин» вийде чимала.

Їх би витратити більш продуктивно. Міністр фінансів сьогодні назвала песимістичний прогноз: цього року падіння економіки становитиме близько 5%, більше ніж очікувалося. Отже держава мала б створити ідеальні умови, аби кожна година працездатної людини витрачалася максимально ефективно. Возіння квитанцій – точно не з цієї опери.

Та ця пригода наштовхнула нас на ідею матеріалу. Ми готуємо запит у Мінюст з проханням надати кількість «виконавчих проваджень», які довелося закрити через вже сплачені штрафи, аліменти тощо. Також проситимемо зазначити скільки годин робочого часу витрачає чиновник, аби закрити і відкрити таке провадження.

міліція ДАІ мінюст бюрократія абзац

Знак гривні
Знак гривні