На Поштовій площі сенсаційні археологічні знахідки. Варто внести зміни у плани реконструкції площі

"На Поштовій площі археологи на глибині 7 метрів віднайшли унікальну знахідку - частину вулиці середньовічного Києва. За проектом реконструкції Поштової площі на ділянці між Річковим вокзалом і Володимирським узвозом передбачено будівництво торгового центру, - пише мер Києва Кличко у своєму Фейсбуці, - У відповідності з законодавством, на цьому місці перед початку будівництва проводяться археологічні роботи.

І от під час них були виявлені фрагменти будівель: кілька вінців зрубу і частокіл, між яким проходила колись вулиця. Археологи підтвердили вік артефактів - вони відносяться приблизно до 11-13 століття, тобто часів Київської Русі. Також під час розкопок знайшли хрестик і дерев'яний жіночий гребінь, зроблений з мореного дуба. Залишки будівель знаходяться у відносно непоганому стані - вони збереглися під товстим шаром ґрунту. Над цим місцем в 17-18 століттях була міська пристань.

Не виключено, що поруч під шаром землі знаходяться залишки інших будинків. Археологи розказали, що така знахідка - сенсація, яка може змінити все наше уявлення про Київ того часу. Адже раніше вважалося, що місто закінчувалось в районі вулиці Боричів узвіз, і ніхто не очікував знайти на Поштовій зруби часів Київської Русі.

Рештки давнього Києва під Поштовою площею

Тут цілий господарський комплекс - паркани і зруб. Очевидно, на цьому місці знаходилася садиба. Я дав вказівку зупинити всі будівельні роботи, які можуть пошкодити виявлені артефакти, і в найближчі дні, із залученням фахівців, ми знайдемо оптимальне рішення для збереження археологічної знахідки. Бо той, хто не береже свою історію, не має майбутнього. Однозначно, ця унікальна знахідка має бути збережена".

Зазначимо, що про роботу археологів на будівельних майданчиках у центрі столиці при минулій владі фактично не повідомлялося.

Згідно з планом Поштова площа має стати пішохідною зоною, що абсолютно правильно. А під нею за прикладом Майдану Незалежності планується побудувати торговий центр. Нові знахідки мають внести суттєві корективи у проект.

Простір потрібно організувати так, щоб кияни могли прийти подивитися на рештки старого міста і одночасно ці рештки були збережені і залишалися на своєму природному місці, як це робиться у європейських містах.

План реконструкції Поштової площі:

поштова площа місто київ

Знак гривні
Знак гривні