Українську мову захищати з позиції позитивної дискримінації. Тези виступу Порошенка у Раді

Президент Петро Порошенко заявляє, що федералізації України не буде. Про це він заявив у четвер, виступаючи перед депутатами нового скликання. "100% українців зараз за єдину державу, за єдину країну", - "Конституційна більшість українців бачить її унітарною країною. Ніяких федералізацій!" "І, до речі, палкий привіт тим, хто зі Сходу чи Заходу радить нам федералізуватись", – заявив він.

Порошенко пізніше додав, що не відмовляється від ідеї децентралізації

Президент назвав першочерговим завданням влади проведення ефективних реформ, особливо акцентувавши на судовій реформі.
Про це він сказав, виступаючи на засіданні ВР у четвер. "Наші вибачте на слові "папєрєдніки" завбачливо окопалися в судах, а саме нашпигували їх своїми людьми, які тепер перетворюють ці суди в адвокатуру із захисту прав та інтересів одіозних представників колишнього режиму", - сказав Порошенко.

За його словами, судова система, яка найбільше потребує санації, чинить найбільший спротив. "Як президент я не маю права тиснути на конкретні суди й не буду цього робити. А от систему змінити разом з вами нам не просто дозволено, а наказано виборцями. І це те, з чого нам потрібно починати. Однією з перших має стартувати справжня судова реформа", - наголосив Порошенко.

За словами президента, відповідні законопроекти будуть подані як "екстраневідкладні".

Президент обіцяє всебічну підтримку українській мові, він наголосив, що є президентом усієї країни та усіх українців. При цьому він визнав, що є чимало людей, які ще поглядають у бік Митного союзу та підтримують ідею про другу державну мову.

"Ми не станемо надавати носіям подібних думок право вето на геополітичні рішення переконливої більшості, наявність якої засвідчена президентськими та парламентськими виборами", - заявив Порошенко.
Водночас він запевнив, що ідея децентралізації дасть вражаючі можливості враховувати місцеву специфіку, зокрема у питаннях віри, мови, релігії тощо.

"До всіх цих проявів ми повинні ставитися із повагою. Це стосується і питання мови", - заявив президент. Водночас Порошенко пообіцяв надати українській мові підтримку як єдиній державній.

"Це не знімає із порядку денного питання підтримки української мови і тих заходів, які в європейській політичній культурі називаються позитивною дискримінацією. Це форма підтримки тих, хто тривалий історичний час піддався переслідуванням і утискам"."І українська мова як єдина державна є надзвичайно важливим консолідуючих чинником суспільства і держави", - додав президент.

Петро Порошенко заявляє, що з боку Росії завжди існуватиме загроза агресії, але вірить у те, що мир на Донбасі можливий завдяки його мирному плану.

"Проведи такий режим (мається на увазі владу Януковича - ред) при владі ще 2-3 роки, від нашої з вами України залишилась би хіба що вивіска. Проте Революція Гідності підірвала той пекельний комп’ютер разом з його диявольською програмою", - заявив він.

"План тихої ліквідації України ми як народ України зірвали рік тому. Тоді ворог пішов на нас війною. Військова загроза, замах на наш суверенітет, незалежність, територіальну цілісність, нехтування нормами міжнародного права з боку однієї з найбільших країн світу, криза глобальної та європейської систем безпеки та спроби вдатися до політики умиротворіння агресора, відсутність гарантій зовнішньої безпеки... Такими є головні виклики і загрози, які стоять перед нашою Україною", - сказав він.

"Третьою світовою війною нас лякати не треба. насправді, розпочинати її ніхто не збирається", - наголосив Порошенко і визнав, що Україна живе в умовах війни.

Порошенко наголосив, що вірить у дію його мирного плану на Донбасі.
"Я впевнений, що мій мирний план розроблений на його основі Мінський протокол і Меморандум у підсумку приведуть до миру на Донбасі в якості безальтернативної бази для політичного врегулювання. Цей документ визнаний всім світом, в тому числі і Росією, яка і поставила під цим меморандумом свій підпис", - зазначив він.

"Але, зазираючи в майбутнє, чітко бачимо, що встановлення миру на Донбасі не означає позбавлення від військової загрози зі Сходу. На жаль, ця загроза проглядається на дуже велику перспективу і постійно потребуватиме великих зусиль. Це реальність, яку ми змінити навряд чи зможемо, але треба навчитися протидіяти… інколи навіть спати з револьвером під подушкою, бо ворог біля воріт", - сказав він.
Порошенко вважає, що агресія зі сходу мобілізувала світ на підтримку України.
"Так, за нас не вступили у війну, але ніхто нас і не повинен захищати, крім нас самих", - зазначив він.
"Тим більше, що всередині 90-тих наша держава і тодішня влада не подбали про приєднання до НАТО, як до найбільш дієвої колективної безпеки. І пізніше дехто в цій залі бавився, надуваючи повітряні кульки, ми всі це пам’ятаємо", - сказав він, маючи на увазі Партію регіонів, яка у 2008 році блокувала роботу парламенту, вимагаючи закріпити в законі те, що Україна зможе вступити до НАТО лише після референдуму.

За матеріалами Української правди

Порошенко вручає букет квітів новообраному спікеру ВР Володимиру Гройсману. Якби блок ПП набрав більше голосів Гройсман з великою вірогідністю став би премєром.

порошенко

Знак гривні
Знак гривні