Це трапилось! Україна отримала закони для запуску дієвої антикорупційної реформи

Сьогодні, (на свято Покрови, а тепер вже й у день захисника Вітчизни) парламент проголосував всю антикорупційну реформу. Прийнято закони: про прокуратуру (в неї забрали функцію загального нагляду, з якої переважно і жили прокурори-корупціонери); про антикорупційне бюро (спецорган, заточений на переслідування високопосадових корупціонерів); про відкритість даних про бенефіціарів власності (реальних власників бізнесів); про превенцію корупції (запровадження онлайн декларування статків і витрат, а також ефективний контроль проявів конфлікту інтересів), про антикорупційну стратегію (погоджена дорожня карта реформ у сфері протидії корупції), - говорить Олексій Хмара виконавчий директор Transparency International Ukraine

Все це трапилось ВИКЛЮЧНО завдяки зусиллям:

- громадськості, передусім активістів Transparency International Україна, Центру Протидії Корупції, Реанімаційного Пакету Реформ (персональна подяка експертам Дмитру Котляру, Івану Преснякову, Дарії Каленюк, Олексію Хмарі, Андрію Марусову, Віктору Тарану, Віталію Шабуніну, Максиму Лацибі)

- влади, передусім міністерства юстиції України, парламентського комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією, (окрема подяка Руслану Рябощапці, Віктору Чумаку та Павлу Петренку)

- міжнародних організацій, передусім Європейського Союзу, Світового банку, Міжнародного валютного фонду, Програми розвитку ООН, Міжнародного Фонду Відродження, посольств США та Британії, (окрема подяка Тетяні Ковтун, Максиму Ключару та Юлії Щербініній, Євгену Бистрицькому та Анні Ємельяновій)

- окремих парламентарів – друзів громадськості

- ГРОМАДЯН, які вибороли цю реформу спільними акціями, складними перемовинами та постійним публічним тиском!

Кажу одразу - закони не ідеальні. Більше того, в ніч перед голосуванням нардепи повносили цілу купу відверто шкідливих правок у тексти. Приміром, в законопроект про антикорупційне бюро правок було за п’ятсот, а в законопроект про превенцію корупції – за сотню. Ще й під час голосування безпосередньо у залі нардепи так і спішили вихолостити закон.

І зараз ми – громадські експерти уважно вичитуємо тексти, аби оцінити, що ж маємо на виході та чи не ветує президент закони.
Вірю, що все буде добре!
А значить, після оприлюднення законів, підписаних президентом, усе тільки починається!

На нас усіх чекатиме величезна купа роботи по належному запуску всієї системи ефективної протидії корупції. Завдання знайдуться для всіх. Приєднуйтесь, друзі!

А ще сьогодні Президент оприлюднив Указ про створення Національної ради з питань антикорупційної політики. По суті, це вже на виконання щойно ухваленої Національної антикорупційної стратегії.

Тож, зараз вкрай важливо, аби в цю Раду, де громадськість матиме 6 місць, увійшли дуже мотивовані, дуже авторитетні та дуже фахові представники громадськості.

закон Рада реформи

Знак гривні
Знак гривні