Утепляйтеся. Щоб пережити зиму опалення має включитися у листопаді (Інтерактивна ГРАФІКА газового балансу)

Можна окреслити сценарій, який дасть змогу пройти зиму на основі наявних ресурсів газу. Перше. Ключовими для надійного проходження зимового сезону будуть два місяці – жовтень і листопад. Стратегічно важливо скоротити споживання газу в цей період – у жовтні до рівня вересня, а у листопаді – до рівня жовтня (в ідеалі – більше, але тут все залежатиме від погоди). Тільки це одне забезпечить скорочення споживання на 2,5 мільярди кубометрів порівняно з минулим роком, - про це пише у статті ТЕКСТІВ журналіст Сергій Лукянчук

Що це означає в практичному сенсі? Те, що 15 жовтня опалювальний сезон компанії теплокомуненерго НЕ ПОЧНУТЬ. Його слід затримати як мінімум на два тижні, а якщо погода дозволить – то на місяць, до середини листопада. Відповідно, власникам «дірявих» віконних рам чи квартир з «прозорими» для тепла стінами слід взяти до уваги цей прикрий факт. Якщо є гроші – утепляйтеся, поки не пізно. Не менш прогнозованим буде і ажіотажний попит на обігрівачі наприкінці жовтня-на початку листопада.

Learn About Tableau

Друге. Відбір газу з підземних сховищ має початися не раніше грудня (Ілля Рибчич говорить про січень, але це дуже вже жорсткий сценарій). Тільки це забезпечить реалістичний для підземок режим експлуатації – добовий відбір до 150 млн кубометрів у січні, приблизно 9 мільярдів – у січні-лютому, і 12 – до кінця опалювального сезону (перехідні залишки тоді становитимуть 4-5 мільярди кубометрів).

Третє. Опалювальний сезон закінчиться не в квітні, а в березні. Як це, до речі, було і цього року.

Четверте. Скорочення споживання промисловістю та бюджетною сферою. Уряд своєю постановою визначив дуже високу планку – 30% економію в серпні-березні. Але тут теж є «м’які» та «жорсткі» варіанти. Скажімо, в 2012 році промисловість під впливом кризи зменшила споживання енергоносіїв – і це призвело до падіння річних обсягів споживання нижче 50 млрд кубометрів – до 48,8 млрд куб м. Жорсткий варіант - це коли у випадку екстремально холодної погоди заради обігріву населення доведеться відправляти заводи на «зимові канікули». Це погано для економіки, але іншого виходу може не бути.

А для шкіл та вишів довгі зимові канікули – вже, по суті, доконаний факт. Навчальним закладам у регіонах рекомендують перейти на шестиденку та відмовитися від осінніх канікул, а натомість подовжити зимовий відпочинок на місяць, а то й більше. Якщо завдяки цьому вдасться зекономити мільярд-півтора кубометрів – вже добре.

Є і п’ятий, найбільш форс-мажорний хід – несанкціонований відбір із транзитної труби, по якій російський газ іде до Європи. Цього варіанту слід уникати до останнього: це не лише дасть Росії підстави для агресивних дій, але й завдасть страшного удару по репутації України як транзитера. Втім, якщо альтернативою буде масове відключення від тепла українських міст, у багатоградусні морози, іншого виходу може й не залишитися.

Втім, до цього навряд чи дійде. Перша половина вересня є аномально теплою – теплішою, ніж червень. Це дає надії на теплу осінь, а отже, пізній старт опалювального сезону.

Детальніше про газові справи читайте тут

газ інфографіка

Знак гривні
Знак гривні