Чехи задивляються на Росію, а українців не люблять

Ми розповідаємо один одному жахливі історії про біженців з Донбасу, вважаючи себе більш цивілізованими. Між тим чехи бачать усіх українців десь такими, як ми уявляємо втікачів із зони війни. "Для більшості чехів українці – це гастарбайтери і бандерівці. Більше люблять росіян, бо їхні гроші асоціюються з силою", - пише Газета Виборча

Джерело: Газета Виборча, автор: Любош Палата редактор "MF DNES" (Прага) Переклад з польської: Олександр Гораль

Багато років польський президент Алєксандер Кваснєвський намагався пояснити чеському президенту Вацлаву Клаусові, що Україна є важливою державою. Безуспішно. «Я там навіть ніколи не був», - сказав якось зверхньо Клаус. Кваснєвський усміхнувся і відповів: «Знаєш, Вацлаве, nobody is perfect».

Ця історія може багато розповісти про ставлення чехів до України. Коли хтось у Празі скаже, що був у Львові, Києві чи Одесі, його оповіді звучатимуть значно більш екзотично, ніж описи мандрівок до Південної Америки чи Аляски. Закарпатська Україна, яка у міжвоєнний час належала до Чехословаччини, взагалі є невідомим місцем для багатьох чехів. Частково це є наслідком розпаду Чехословаччини у 1993 році, після якого 40-тисячна українська меншина залишилась здебільшого у Словаччині.

При цьому до чеського лексикону ввійшла приказка «найми собі українців». Це порада для того, хто хоче збудувати щось без великих витрат і за готівку.

Тоді йому треба найняти кількох українських гастарбайтерів на чорному ринку праці. У другій половині 90-х років в 10-мільйонній Чехії мешкало півмільйона українців. Нині їх 100-150 тисяч.
Як стверджує Душак Дрбоглав з Університету Кароля, чехи вважають українцями всіх вихідців з колишнього СРСР. Зростання злочинності чи відсутність роботи – це, власне, їхня вина.

Про росіян натомість кажуть, що приїжджають аби роздавати гроші. Передусім на курортах – у Карлових Варах чи Маріанських Лазнях – вони викупили велику частину комерційної нерухомості і вкоренились настільки міцно, що недавно довелося заборонити рекламу іноземними мовами. Внаслідок повсюдних російських написів в Карлових Варах людина могла почуватись як у Росії.

Для сотень тисяч російських туристів (близько 350 тисяч за 2013 рік) улюбленим містом стала Прага. Наприкінці року в дорогих торгових центрах частіше чути російську, аніж чеську.
А найбагатший чех Петр Кельнер (10,4 млрд. доларів) більшість свого майна здобув у Росії. Крім того, росіяни домінують в улюбленому чехами хокеї.

Врешті, у свідомості багатьох чехів саме Москва (тобто сьогодні – росіяни) гарантує, що мільйони вигнаних судетських німців не повернуться на свої давні землі і не будуть вимагати компенсацій. Натомість українці для старшого покоління є бандерівцями, союзниками німців чи навіть нацистів. В рейтингах популярності регулярно опиняються між найменш улюблених народів. Нижче від них тільки цигани.

Вплив на те, як сприймається Україна, мають теж два остатні чеські президенти, тобто відверто проросійський Вацлав Клаус і його наступник з подібними поглядами Мілош Земан. Клаус, чий інститут фінансує Кельнер (який робить бізнес в Росії), в українській кризі звинувачує Захід. Україну назвав «штучною державою» і гостро виступає проти будь-яких санкцій проти Росії.

Вводити санкції не хотів і Земан, який недавно заявив, що Крим ніколи не був частиною України. Під кінець червня запропонував скасувати шенгенські візи для росіян. З іншого боку, вимагав збройного втручання НАТО у випадку посягань Москви на східну Україну.

Своїх прихильників Росія має і серед чеських комуністів, які на минулорічних виборах отримали 15% голосів, а також серед багатьох соціал-демократів, «клаусівських» членів ОДС і антиєвропейських правих сил.

Попри проукраїнську позицію чинного ліво-ліберального уряду прем’єра Богуслава Соботки, прихильники України залишаються в меншості серед чеської громадської думки. Навіть у ситуації, коли через агресивну політику Кремля зменшується число симпатиків Росії і росіян.

Кількість прихильників українців та України, які намагаються організовувати в Чехії акції на підтримку Києва, росте дуже повільно, і передусім серед прихильників померлого президента Вацлава Гавела та колишнього міністра закордонних справ Карла Шварценберга.

Схожий поділ можна спостерегти і в медіа. Громадське телебачення і чеське радіо дотримуються «західної лінії», однак прихильники Росії домінують в інтернет-дискусіях і захищають інтереси Москви у пресі лівого спрямування. Критика санкцій ЄС проти Росії виразно переважає і в ліберальних ЗМІ.

«Оглядаючи чеські медіа і коментарі, маю враження, що багато чехів бажають не лише повернення комуністичних урядів і виходу з ЄС, але й знищення України Росією», - пише на суспільному порталі український журналіст Олекса Лівінський, який багато часу проводить у Празі.

Чехи вважають українців бандитами, від яких потрібно захищатися. На фото чеські поліцейські

росія чехія інозмі

Знак гривні
Знак гривні