Влада під приводом санкцій проти Росії намагається запровадити цензуру

«В законопроекті «Про санкції», котрий сьогодні у першому читанні ухвалила Рада є норми про закриття ЗМІ без рішення суду (зараз ТБ і газети – може закрити лише суд), заборону партій указом президента, ця норма взагалі суперечить Конституції», - говорить медіа юрист Роман Головенко в коментрі ТЕКСТАМ.

Профспілки журналістів вже засудили цей законопроект: «Це не відповідає меті законопроекту, який замість санкцій, тобто обмеження діяльності та прав іноземних громадян та бізнесу держави-агресора, прагне обмежити права і свободи громадян України.
Україна вже мала негативний досвід, коли під виглядом боротьби за національні інтереси планувалося встановлення диктаторського режиму. Тоді прийняття “законів 16 січня” призвело до масштабних протестів в Україні.

Ми розуміємо бажання влади зробити механізми реагування на загрози національним інтересам і національній безпеці швидкими у застосуванні. Але демократичні цінності вимагають і демократичного управління в державі, навіть якщо для їх реалізації потрібен час і зусилля. Уряду не потрібно придумувати новий механізм — достатньо звернутися до відпрацьованої практики країн Європейського Союзу.

Натомість, запропонований законопроект наділяє РНБО — орган, який відповідно до закону здійснює лише координаційні функції — повноваженнями абсолютної влади в Україні. Ніхто не може узурпувати державну владу в Україні, навіть, або особливо, прикриваючись благими намірами захисту нацбезпеки.

Вважаємо, що така спроба влади впровадити антиконституційний закон – це не що інше, як цинічне і свідоме намагання перетворити журналістику на пропагандистську машину, яка висвітлюватиме виключно позицію влади, позбутися неугодних поглядів і організацій, незалежних засобів масової інформації», - сказано у спільній заяві Національної спілки журналістів, Незалежної медіа-профспілки та Комісії з журналістської етики.

Практика вводити шкідливі для розвитку країни норми в законопроекти з привабливими назвами стала модною в парламенті за часів Януковича, так влада намагалася обдурити опозицію і приспати громадськість. Як бачимо на прикладі з цим законопроектом ця практика знову повертається.

законопроект цензура нові

Знак гривні
Знак гривні