The Washington Post: Росія в Україні використовує тактику ЦРУ, протидіяти можна лише ненасильством.

Захід поставив військовий альянс НАТО у центр заходів у відповідь на спроби Росії захопити владу в Україні, але, можливо, підхід помилковий

Про це пише оглядач The Washington Post Девід Ігнатіус, повідомляє Еспресо.ТВ Інструменти Путіна в Криму та на Сході України більше схожі на "таємні операції" воєнізованих формувань, ніж на дії регулярних збройних сил, пояснює він.

Можливо, Путін запозичує методи США за президентства Рейгана. "Замість лобових зіткнень з Москвою Рейган пощипував фланги - підтримував рухи, які розхитали вплив Росії в Афганістані, Нікарагуа, Анголі, а зрештою - в Польщі та Східній Європі", - пише автор. Америка експлуатувала образи місцевого населення, тепер те ж саме проробляє Росія.

У Криму Путін від початку проводив "чорну", висловлюючись мовою американських спецслужб, операцію: російські військові були в формі без розпізнавальних знаків, і Москва запевняла, що зовсім не захоплює півострів.

У Східній Україні, поки світ відволікався на навчання російських військ по той бік кордону, провадилася "таємна дестабілізація у великих містах".

Це нагадує про співпрацю США в 1980-х із "Солідарністю" у Польщі. Головним союзником ЦРУ була католицька церква, тож агентству довелося обійти правила - заборону на співпрацю з релігійними організаціями, зазначає Ігнатіус.

Спостерігаючи за крахом радянської імперії, Путін дійшов висновку: наймогутніша зброя - непомітна і номінально законна. Ядерна міць СРСР була марна проти страйкарів у Польщі і моджахедів в Афганістані. Радянський велетень загинув від сотні дрібних уколів списом.

Як США і Заходу відповісти на тактику Путіна? Справа за самими українцями, вважає автор. Перед Києвом стоїть складне завдання - "вести контрінсургентську операцію ненасильницькими методами" й утримати населення на своєму боці.

війна інозмі

Знак гривні
Знак гривні