Російський цирк знову захоплює держадміністрації на Сході. Чи буде вторгнення? (ОНОВЛЕНО 8:17)

ОНОВЛЕНО: 7 квітня, 8:17 Вночі сепаратисти захопили приміщення НБУ в Луганську, та проникли в СБУ у Донецьку. Анонсованих владою "адекватних відповідей" не було. Вночі засідала РНБО, що там вирішили не повідомлялося.

Розглянемо деякі гіпотетичні сценарії:

Перший силою звільнити захоплені будівлі. Мінус у тому, що можуть бути вбиті серед протестувальників, а легітимність нинішньої влади тримається на тому, що попередня вбивала своїх громадян. Нова влада має демонструвати, що вона принципово інша. Тому на силовий варіанти піти складно.

Другий- швидкий арешт Ахметова і його помічників, які відповідають за "безпеку". Ризик в тому, що його оточення спробує вивести на вулиці працівників усіх його компаній. І в тому, що арешт обурить більшість дончан. Плюс - протести швидко здуються, адже коли бос мафії сидить, його вказівки можуть і не виконуватися, особливо, якщо є можливість дерибанити власність боса.

Третій відповідає стратагемі "Чекати поки по річці пропливе труп ворога". Він дає надію, що все пройде безболісно, але несе найбільші ризики, адже російські війська на кордоні. І, як попереджає Саакашвілі, через півтори доби, російська армія може прийти у міста Сходу.

+++

Сьогодні, в неділю вже традиційні проросійські походеньки на Сході України вилилися у штурми. Людей було мало: в Донецьку до тисячі, у Харкові близько 500, в Луганську теж не багато.

В Донецьку вони захопили ОДА і виставили ультиматум місцевим депутатам до 24.00 зібратися на сесію і оголосити референдум. В разі не виконання вимог сепаратисти пригрозили в понеділок зібрати збори «по одному делегату від кожного міста» і самим організувати референдум. При цьому в приміщенні обладміністрації знаходиться і міліція.

В Луганську захопили СБУ і домоглися звільнення 6-ти затриманих та намагалися проникнути в серверну, чи вдалося не повідомляється. Увечері почали звозити шини під приміщення.

У Харкові напали на прихильників Євромайдану, яких врятувала міліція оточивши кільцем і вивівши з агресивного натовпу. (Розповідь активіста Євромайдану дивіться тут) Станом на 21.00 захопили ОДА.

Міліція стримувала натовп, але рішучих дій не вживала.

Під луганським СБУ

Судячи із заяви Авакова це свідома тактика. Ось що він написав у своєму Фейсбуці:

«Ситуація буде повертатися під контроль БЕЗ КРОВІ. Така команда правоохоронцям - це правда. Але правда і в тому, що терпіти свавілля провокаторів пацифістські ніхто не буде. Призвідників і підбурювачів відповідальність наздожене».

За його словами, МВС не буде стріляти в людей - на купку проплачених провокаторів - серед протестувальників багато ошуканих, багато людей прийшли за гроші.

«Всім, хто щиро переживає - все, що потрібно і можливо робиться. …
Всі силовики з ранку на робочих місцях. Працюємо без паніки і істерик, виходячи з реалій і можливостей сьогоднішнього дня. Ситуацію стабілізуємо. Приймемо накат проплачених маргіналів і невідворотно відіжмемо».

МВС попередило, що за захоплення будівель садитимуть на 8 років.

У звязку із сьогоднішщніми подіями Турчинов відмінив закондонний візит і провів нараду із силовиками.

Така стратегія викликала хвилю обурення в соцмерпежах. Українці вимагають негайно покінчити із сепратистами використавши загони спрецпрзначення і Національну гвардію.

Екс-президент Грузії Саакашвілі попередив у своєму ФБ: «Якщо сепаратисти протримаються в ОДА 48 годи можливен російське вторгненя»

Дмитро Тимчук, один із засновників групи «Інформаційний спротив», котра стала відома завдяки оперативним і точним даним з лінії фронту, вважає, що ситуація під контролем. Дамо розлогу цитату:

По нашим, группы «Информационное Сопротивление», данным, на сегодня украинские «силовики» обладают достаточно серьезными возможностями по контролю ситуации в восточных областях. Даже при том, что масса вчерашних служак Януковича, которые до сих пор не сняли милицейские мундиры, по сути занимаются саботажем (отчего они еще служат в рядах МВД – это уже второй вопрос, на который, надеюсь, мы все же получим ответ).

Но главная проблема, которая возникает – это не допустить кровопролития. Ведь появление трупов и является главной задачей провокаторов. Чтобы Россия тут же вмешалась силами своей торчащей на наших границах армии для «защиты соотечественников». И «помогла» провести в этих регионах референдумы по типу крымского. То есть – с заведомо известными результатами.

Да, на сегодня мы уже более-менее готовы к войне с Путиным. Да, мировое сообщество обязательно поддержит Украину. Но также ясно, что маньяк Путин не остановится ни перед чем, чтобы реализовать свои шизофренические амбиции. Он утопит Украину в крови.

Лично я, как и вы, готов к тому, чтобы с оружием в руках встречать лезущий в наш дом «русский мир». Но в этой ситуации язык не поворачивается осуждать украинскую власть за «мягкотелость». На кону – очень многое, чтобы делать ошибки.

По результатам сегодняшних консультаций с «силовиками» могу констатировать: и спецслужбы, и правоохранители утверждают, что критической потери контроля над ситуацией нет. Тактические победы сепаратистов – это не более чем следствие попыток избежать «силового сценария» со стороны власти.

Но проигрыш сегодняшних битв – это далеко не проигрыш в войне. Ответный удар будет нанесен, и незамедлительно.

Предлагаю все же верить нашим «силовикам». Ибо кроме этой веры у нас есть только решимость дать отпор агрессору в «полновесной» войне. Надеюсь, эта решимость нам не понадобится».

Від редакції: Ми б хотіли нагадати про два факти. Перший. Досвід української революції засвідчив чим більше минула влада використовувала силу для придушення протестів, тим більше людей виходило на вулиці. Другий. Проросійські активісти вже захоплювали обладміністрації та інші урядові приміщення в Донецьку, Луганську і Харкові. Тоді більше доби там не протрималися. Якщо цього разу будівлі в понеділок не очистять, значить ситуація виходить з під контролю.

харків війна донецьк луганськ

Знак гривні
Знак гривні