8 порад центру щодо Криму і Севастополя: визнати Меджеліс і припинити дотації

1. Виокремити зі складу регіону Севастополь Балаклавський район, переданий рішенням ЦК КПУ у склад міста 1957 року, до того був самостійним районом Криму.

2. Виокремити зі складу АР Крим Південний берег (Велика Ялта, Велика Алушта, Судак) в окремий 28-й регіон України. Зі своєю адміністрацією. Ввести для цього регіону режим увільнення від податків на певний термін, за умови легального бізнесу. Замість цього, скасувати для цього регіону державні дотації.

3. Визнати повноваження Верховної ради АР Крим скінченими і призначити нові вибори.

4. Прийняти закон про визнання Меджлісу кримських татар представницьким органом кримськотатарського народу. Зазначити в цьому законі, що інші народи і місцеві етноси мають право на подібні структури на схожих умовах.

5. Створити комісію про розподілення повноважень поміж Українським центром та кримською автономією. Наголос зробити на скасуванні відносин "донор-акцептор", бюджет автономії най буде в ній, а кожна фінансова допомога від материку ухвалюється окремим законом, для чого слід переконувати український парламент.

6. Увести законом вибори мера в Севастополі. Як у Києві.

7. Створити комісію двосторонніх відносин поміж Українським центром та містом Севастополь. До входження території (за винятком п.1) у правове поле України, зробити наголос на ринкових цінах за послуги (вода, світло, газ) та варіанти оплати і взаємозаліку. Податки теж залишити місту, дотації місту відмінити (як в п.5)

8. Розробити виважений закон про місцеві мови, в якому врахувати право кримських татар на мову в АР Крим.

Рекомелації від Алі Татар-заде

концепція крим дискусія

Знак гривні
Знак гривні