Міністр закордонних справ Польщі Сікорські: Угода з Януковичем відвертає країну від кривавого конфлікту

Під час засідання Ради Майдану міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські заявив, що угоду потрібно підтримати, інакше всі помруть.

Відповідне відео, яке записав журналіст by ITV News, оприлюднено у п’ятницю.

Так на виході з переговорів, він говорив "Якщо ви це не підтримаєте, у вас буде Надзвичайний стан, буде армія. Ви всі помрете", - сказав Сікорський.

Як розповів "Українській правді" Олексій Гарань, якому Сікорські як раз і адресував свої слава, вони говорили про можливий розв’язок ситуації.

"Я виступав на засіданні і казав, що з нашого боку ми хотіли записати набагато більше вимог до Януковича в цій угоді. Під час засідання він відповів, що це максимум з того, що можна зробити. А він відповів, що це відвертає країну від війни", - розповів Гарань.

"Під час засідання Сікорський сказав, що як поляк він пам’ятає, як в Польщі вводили надзвичайний стан, як постраждало багато людей. Я тоді підійшов і сказав, що він як поляк має знати добре, що таке Мюнхенська угода, яка відкрила шлях до поглинання Чехословаччини на початку другої світової війни", - розповів він.

"Я йому сказав, що я сподіваюся, що такого не буде. Він сказав, що я помиляюся, і що це відвертає країну від кривавого конфлікту. На що я сказав, що будемо сподіватись", - пояснив Гарань.

"Це найкраща угода, яку ми могли підписати. Це дає Україні шанс повернутися до миру", - наголосив глава МЗС Польщі.

Він зауважив, що ця угода не є кінцем процесу, а є його початком.

Угоду також уже привітав Обама.

Польща і США, на відміну від ЄС відразу рішуче підтримували протести. США блокувало рахунки українських чиновників, чим і сприяли компромісу.

До того ж ЄС і США мають надати Україні $15 млрд. кредиту без яких нашу країну чекає дефолт і олапс системи соціальних виплат, тому думка європейських посередників для нас теж важлива.

Натомість українські рухи розчаровані угодою і вимагають негайної відстаки Януковича. Подібні заяви зробили і Автомайдан і Правий сектор.

Від редакції зазначимо, що сформувавши уряд і маючи рішучий народ повернутися до відставки Януковича ніколи не пізно, можна і н чекати до грудня.

Знак гривні
Знак гривні