Перезавантаження держави: юристи створюють Громадський суд, який розглядатиме порушення прав людини чиновниками

Представники юридичної громадськості погодили питання про повноваження та юрисдикцію Громадського суду, основні вимоги до суддів, програму роботи на лютий 2014 р.

У середу, 29 січня, в Асоціації народних депутатів України за головуванням судді Європейського суду з прав людини у відставці, професора Володимира Буткевича відбулося чергове засідання представників юридичної громадськості щодо формування Громадського суду, який буде розглядати системні порушення суб'єктами владних повноважень прав і свобод людини, визначених Конституцією України та міжнародними договорами, зобов'язання за якими взяла на себе держава.

Під час обговорення організаційних питань та плану роботи на перспективу виступили відомі юристи (В.Буткевич, В.Кисіль, С.Козьяков, Л.Тимченко, О.Нечипоренко, С.Шевчук, Є.Левченко, Г.Дініс, Р.Куйбіда та інші), наукові та практичні працівники, адвокати, викладачі вишів, представники громадських організацій (Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету державної податкової служби, Ужгородського національного університету, Києво-могилянської академії, Національної академії правових наук України тощо).

Учасники засідання погодили питання щодо підготовки та затвердження регламентів Комітету Громадського суду і Комісії щодо прийнятності справ, про повноваження та юрисдикції Громадського суду, основні вимоги до суддів Комітету Громадського суду та членів Комісії щодо прийнятності справ, програму роботи на лютий 2014 р. (підготовка заяв до слухання на прийнятність, зокрема щодо системних порушень свободи мирних зборів).

Координатором роботи Громадського суду призначено професора В.Буткевича, відповідальним за підготовку засідань - заслуженого юриста України О.Нечипоренко.

Громадський суд приймає заяви про системні порушення прав людини від осіб, груп осіб, громадських об'єднань, політичних партій за адресою: bolrnv@gmail.com. За матеріалами: ZN.UA

суд

Знак гривні
Знак гривні