Успіх Майдану залежить від того чи вдасться активістам створити альтернативну політичну силу

Ідеалісти й активісти повинні йти в політику і намагатися впроваджувати реформи. Успіх вуличних протестів вимірюється не кількістю демонстрантів і навіть не здатністю змусити міністрів до відставки. Успіх полягає у створенні реальної альтернативної політичної сили, а потім обрання тієї альтернативи на виборах.

Пише американське видання Slate.com

В американському інтернетному виданні Slate.com авторитетна журналістка й авторка низки успішних книг про історію колишнього Радянського Союзу Енн Аппелбаум розповідає, що початок нового року став свідком того, як «у двох дуже відмінних частинах світу громадяни двох дуже різних демократичних систем намагалися дати раду одній дуже схожій проблемі: яким чином реформувати корумповану, але легітимно обрану еліту».

Авторка наголошує, що далеко не нова проблема недоліків демократії постає давно і в країнах Європи, і у США, і в Мексиці, і в Туреччині, і в Бразилії, проте зокрема в Індії та в Україні боротьба за реформи набула драматичних масштабів.

Попри масові протести, читаємо далі у статті, «є дуже мало ознак, що хтось із владних кіл прислухається. Уряд Януковича відмовився від намагань очистити Майдан силою, бо це лише більше надихає демонстрантів, і зараз, схоже, збирається усе те перечекати… Демонстранти хочуть позбутися Януковича, але альтернатива досі не з’явилася».

Енн Аппелбаум зауважує, що в Індії на тлі згасання подібних виступів з’явилася альтернативна політична сила, яка на останніх виборах у Делі здобула несподівану перемогу. Авторка доходить висновку, що ідеалісти й активісти повинні йти в політику і намагатися впроваджувати реформи, навіть якщо згодом вони можуть зазнавати невдач і опинятися перед спокусами влади, такими як корупція.

«Справжнім випробуванням для революції в Україні буде те, чи зможуть її лідери зробити подібне. Зрештою – це випробування для кожного протестного руху в будь-якій демократії: чи можуть активісти знайти спосіб залучитися до системи, для того, щоб її змінити? Адже успіх вуличних протестів вимірюється не кількістю демонстрантів і навіть не здатністю змусити міністрів до відставки. Успіх полягає у створенні реальної альтернативної політичної сили, а потім обрання тієї альтернативи на виборах влади».

Переклад Радіо Свобода

Майбутній мер? Один з лідерів Громадського сектору Майдану Ігор Луценко

інозмі Євромайдан стратегія

Знак гривні
Знак гривні